Най-бързо нарастват цените на лукс имотите в Окланд

Москва е на пето място в света по поскъпване на луксозните имоти.

Москва влиза в топ 5

Три града от Европа са в десетката

Най-бързо поскъпват луксозните имоти в град Окланд, Нова Зеландия. За година цените в града са нараснали с 18%, показва класация на консултантска компания на пазара на имоти. Сред причините за това са ниските лихви, желанието за повече пространство и управлението на пандемията в Нова Зеландия. Топ 10 на градовете в света с най-голям ръст на цените на луксозните имоти се допълва от Шънджън, Сеул, Манила, Москва, Санкт Петербург, Шанхай, Ванкувър, Цюрих и Лос Анджелис.

В топ 10 на класацията има два града от Русия – Москва и Санкт Петербург, съответно на 5-то и 6-то място. Единственият друг град от Европа в топ 10 е Цюрих. Четири азиатски града намират място в топ десет по годишен ръст на цените на луксозните имоти – Шънджън, Сеул, Манила и Шанхай, всеки от които е отчел покачване от над 8% през 2020 г.

Въпреки пандемията и произтеклите от нея ограничения за пътуванията индексът на консултантската компания за цените на луксозните имоти по света продължава да нараства. Само през последното тримесечие на 2020 г. той е регистрирал ръст от 1,9% след увеличение с 1,6% за предходното тримесечие. Устойчивостта на цените е най-видима на пазарите, които се справят ефективно с пандемията.

Ванкувър е на първо място сред северноамериканските градове в класацията, като цените на луксозните имоти са нараснали с близо 8% за година. Желанието за по-големи имоти с площи на открито са причина за ръста на продажбите в града.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти