Най-възрастната монахиня в община Свищов чества 95 години

Майка Екатерина преминала през един от най-тежките обети – за мълчание и пълно отричане от външния мир, след което става схимонахиня

Майка Екатерина от манастира „Св.Св. Петър и Павел“ в Свищов е най-възрастната монахина в общината и чества 95 години. Тя е родена през 1923 година със светското име Ангелина и живее обикновен живот до 1981 година, когато почива съпругът ѝ. Тогава тя става послушница в свищовския манастир „Покров Богородичен”, а малко по-късно става монахиня и се премества в светата обител, в която служи на Бога и до днес.

Майка Екатерина, както я наричат с обич свищовлии, е преминала през един от най-тежките обети – този за мълчание и пълно отричане от външния мир, след което става схимонахиня. При него в продължение на определен период тя не е трябвало да разговаря с околните, за да може да се отдаде напълно на вярата в Бог, чрез молитви и църковни песнопения. Заради преклонната си възраст, схимонахиня Екатерина е вече трудноподвижна и почти не говори, но е все така спокойна и смирена, а благата ѝ усмивка радва всички нейни близки и миряни, посетили манастира.

За 95-годишния юбилей майка Екатерина бе зарадвана от своите внуци Галя и Дамян, които макар, че живеят на различни места в България не пропускат рождения ѝ ден. Своето уважение и признателност към жената в черно, която години наред е пример за трудолюбие, скромност и доброта, изрази и председателят на Общински Съвет – Свищов. Като лекар, д-р Кристиян Кирилов ѝ поднесе свежи плодове, с пожелание за здраве и още по-голямо дълголетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България