Най-големите армейски паради

Това е начин войските да премерят мускули, а държавите – военната си мощ

Тръмп поиска военни паради във Вашингтон по примера на Париж

№1 по мащаби и мощ са тези в Москва

Тези дни световните агенции гръмнаха с новината, че американският президент Доналд Тръмп е разпоредил на Пентагона и US- армията да започне най-сетне да прави паради. И това трябва да се случи още тази година във Вашингон. Миналото лято френският президент Еманюел Макрон покани Тръмп на военен парад в Париж на 14 юли по повод националния празник на

Франция

Повече от 11 хиляди полицаи, самолети, хеликоптери и специална електронна техника охраняваха парада. Спектакълът започна с паралел между мобилна техника от Първата световна война и днешните еквиваленти. Франция показа и най-новите постижения на военните си технологии. Особено впечатли транспортният ”Еърбъс А 400-М”. В парада участваха 3700 военни и 210 мобилни единици. Сред гостите бяха 190 военни от САЩ, някои потомци на ветерани, участвали в Първата световна война. ”Това беше един от най-големите паради, които съм виждал. Трябва и ние да направим нещо подобно и да го надминем”, казал Тръмп на своите генерали. В същото време не пропуснал да изкаже невероятна подкрепа за американските военнослужещи, които рискуват живота си всеки ден,”за да пазят страната ни в безопасност”. Той поискал Министерството на отбраната да определи дата за честването, на което американците да могат да покажат своята признателност. Военни прояви във Вашингтон обикновено се използват само за отбелязване на победата в края на война. Иначе САЩ нямат традиции в провеждането на регулярни военни паради.

Тръмп се е впечатлил от парада в Париж, който безспорно, е бил грандиозен, тъй като Франция е велика сила. Но интересно, какви щяха да бъдат разпорежданията му, ако бе отишъл на 9 май на Червения площад в Москва? Трябва да е ясно, че военният парад не е произволна проява, колкото да се отбележи определено събитие или да се отчете празник. Всеки парад е еманация на политиката на държавата във военната област. Обикновено тогава се показват най-новите оръжия, като своеобразно предупреждение към потенциалния враг. Като знак към него -да гледа и да си помисли добре, ако крои планове за агресия. Военният парад е белег и за подготовката на армията- за нейната дисциплина и натренираност. Изпънатите като по конец редици и блокове, „желязната” маршова стъпка са индикатор и за железен боен дух.

Неоспорим факт е, че военните паради в Русия са №1. Засега са без конкуренция- по своите мащаби, величественост и строева виртуозност. Всяка година на 9 май армейската проява на Червения площад се наблюдава от милиони по земното кълбо. Руснакът може без всичко, но без армия - не. Може да умира от глад, но руската войска трябва да е осигурена винаги. За народ дал близо 30 млн. жертви във Втората световна война, за нация, където във всяко семейство има по един загинал на фронта, армията трябва да е най-добрата. На последния парад в Москва на площада маршируваха 10 000 военни и преминаха 200 наземни бойни машини. И той не бе най-мощният. Преди 3 г., когато

Русия

честваше 70 г. от победата над Хитлеристка Германия, тези параметри бяха два пъти по-големи. На юбилейния парад руската армия показа за пръв най-новия си танк „Армата”, който е без аналог. Преминаха и едни от най-модерните руски оперативни и стратегически балистични ракети. Миналата година пак за пръв път, бе показана и армейска техника за действие в Арктика. А в Санкт Петербург пък бе проведен и първият морски парад в най-новата история на Русия. Тогава бяха показани 40 бойни кораба и подводници, включително и два атомни кораба.

Китай

е могъща военна сила, затова и парадите на китайската армия са впечатляващи. Последният бе ръководен лично от президента Си Дзипин, облечен в пълна бойна униформа. Нетрадиционно парадът не бе в Пекин, а в отдалечената провинция Вътрешна Монголия. Хиляди войници и бойна техника преминаха през един от най-големите армейски тренировъчни центрове в света, като китайската армия демонстрира последните си разработки в областта на сухопътната техника и ракетното въоръжение.

Ако се абстрахираме от политическите съображения не може да се отрече, че военните паради в

Северна Корея

02-4също са ненадминато зрелище. От оскъдните телевизионни репортажи се вижда как блок от близо 3000 души набиват крак на централния площад „Ким Ир Сен” в Пхенян, а сякаш марширува един човек. Такъв синхрон се постига изключително трудно. Тази година севернокорейският парад се проведе на 8 февруари - ден преди откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонг Чанг, Южна Корея. Според медийни съобщения тренировките за парада са продължили няколко седмици на военно летище до столицата, като са участвали 13 000 войници и 600 единици бойна техника. Била е демонстрирана междуконтинентална балистична ракета от нов тип „Хвасон-15”, ракети на твърдо гориво за изстрелване от подводници, както и танкове, бронетранспортьори, обикновена и реактивна артилерия.

 

Къде сме ние

У нас таванът е 1200 души

Сравнен с военните паради по света, този на родната войска сега е твърде скромен. Подчертаваме изрично сегашните, а не предишните, той като войската ни за близо три десетилетия демокрация се сви като шагренова кожа - и по численост, и по мощ на въоръженията. Сега за 6 май по жълтите павета набиват крак пред гражданството 1200 души. Толкова бяха миналата година и се счита за рекорд. За сравнение- само военният оркестър на руската армия, който закрива парада на Червения площад, е от 1700 души. У нас парадите са предимно пеши, тъй като с участието на военна техника се изискват повече средства, а това не е по скромните възможности на оскъдния ни военен бюджет. В демократичните години най-големият ни военен парад с техника бе по времето на „кабинета Станишев”. Миналата година също бе показана бойна техника, но значително по-малко.

Коментари

Задължително поле