Най-доброто от света на киното по време на 23-тия "София Филм Фест" през март

Международният филмов фестивал "София Филм Фест" и тази година ще поднесе на публиката най-доброто от света на киното, незабравими партита и вълнуващи срещи. Екипът на емблематичното за столицата събитие ще отбележи и половин вековния юбилей от знаменателния Уудсток, с новото 23-то издание на фестивала, стартирал като Мюзик Филм Фест и духовен продължител на Рок Филм Фест, за целта ще бъде предложено на зрителите в София, Пловдив, Бургас и Варна през март всичко, от което един истински фен на киното има нужда!

Международният филмов фестивал Sofia International Film Festival, извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино. Откриването на форума ще бъде с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода” на 7 март в зала едно на НДК. Лентата бе представена за първи път на фестивала в Локарно. Филмът представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на големия наш творец - Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”. Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на „Златна палма“ и „Златен лъв“ - "Джебчии" на Хироказду Кореда („Златна палма” - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и "Рома" на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят). Наградата за късометражен филм и тази година провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и дори да създават нови за участие в конкурса Джеймисън. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.

Великият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на събитието и ще бъде удостоен с Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба "Етер", чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим. Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София.

На 23-тия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия.

Церемонията по награждаването на фестивала ще се състои на 16 март, а за 17-и път международно жури ще определи и фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Обичаният български рок музикант Кирил Маричков също ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988), а златните хитове на една от най-добрите български рок-групи на всички времена се знаят и помнят от няколко поколения меломани.

Програмата на събитието, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Още от края на февруари в Дома на киното ще започнат ретроспективи и други събития, които ще подготвят публиката с очакване за фестивала. Ще бъдат представени повече от 15- пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Всички филми в програмата са достъпни и по един изпитан и удобен начин - билет в кен. За шеста поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала Ще откриете своя билет за кино на много места в София, като отново има и златен билет, който дава достъп за неограничен достъп до всички прожекции и партита. Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и част от Календара на културните събития на София за 2019 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Ето и 11-те потвърдени конкурсни филма:

* „Братя“ („Brothers / Kardesler”, 2018) – Турция-Германия-България, режисьор Омур Атай;

* „Доверие“ („Trust / Güven”, 2018) – Турция, режисьор Зефа Озтурк;

* „Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) – Япония, режисьор Даиши Мацунага;

* „Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée”, 2019) – Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;

* „Изчезващи дни“ („Vansihing Days / Man you”, 2018) – Китай, режисьор Джу Син;

* „Прасето“ („The Pig”, 2019) – България, режисьор Драгомир Шолев;

* „Сервитьорът“ („The Waiter“, 2018) – Гърция, режисьор Стив Крикрис;

* „Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, 2019) – България, режисьор Лъчезар Аврамов;

* „Стена“ („Wycieczka”, 2018) – Полша-Германия, режисьор Бартош Грудзиецки

* „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love”, 2018) – Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;

* „Чудовища“ („Monsters.”, 2019) – Румъния, режисьор Мариус Олтеано;

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино