Най-малко 13 загинали след урагана "Флорънс"

Най-малко 13 са вече жертвите от урагана "Флорънс". Властите съобщават, че положението в наводнените райони най-вероятно ще се влоши. Още поройни дъждове ще се изсипват в следващите часове в Северна и Южна Каролина и допълнително ще създават затруднения за спасителните екипи.

Морски пехотинци, бреговата охрана, цивилни екипи и доброволци, оборудвани с хеликоптери, лодки и тежкотоварни автомобили си проправят път, за да спасят стотици хора, блокирани от пороите на "Флорънс".

Един ден след като връхлетя крайбрежието с вятър от над 150 км в час, "Флорънс" спря и започна да излива огромни количества дъжд. Улиците се превърнаха в реки, а реките достигнаха рекордни нива.

Още с първата си атака по крайбрежието "Флорънс" събори много сгради, като данните сочат, че са разрушени повече от 900 000 домове и бизнеси.

Властите са наредили незабавна евакуация на 7500 души, живеещи близо до реките Кейп Фиър и Литъл ривър, на около 160 километра от брега. Евакуационната зона включва и част от град Файетвил с население от 200 000 души.

В Ню Берн, по крайбрежието, домовете бяха напълно потопени във вода, а спасителите трябваше да използват надуваеми лодки, за да достигнат до хората.

Бреговата охрана използваше хеликоптери, за да спасява тези, които са се добрали до покривите на сградите.

Някои хора се опитват да се върнат по домовете си, но властите предупреждават, че подобно поведение е опасно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка