Най-много коли на ток има в Китай

В Норвегия всеки втори нов автомобил е електрифициран

Електрическите коли постепенно се налагат на пазара, но не се продават еднакво добре във всички държави. В световен мащаб търсенето се е увеличило с 10% през 2019 г. Основна заслуга за това има Китай, където през миналата година са купени 630 000 нови електромобили. Местното правителство насърчава потребителите да се насочват към модели на ток с големи държавни субсидии, които свалят цените на електрическите автомобили.

На второ място в класацията на нациите с най-висока степен на електрическа мобилност е Норвегия. През 2019 г. половината от закупените нови коли в скандинавската страна са с електрическо задвижване. На трета позиция се нарежда Нидерландия, където електромобилите имат 13% пазарен дял през миналата година. В Ниската земя се движат и най-много електрически автобуси в Европа. По-нататък в класацията се подреждат Швеция, САЩ, Южна Корея, Англия, Исландия, Франция и Германия.

Най-голяма концентрация на електрически коли извън Европа се регистрира в Калифорния. Ако богатият американски щат беше отделна държава, щеше да е на първо място в класацията.

Коментари

Задължително поле