Най-подходящата пролетна салата е с репички

Приемът им носи на организма жизненоважни вещества

Този малък кореноплод, един от сортовете ряпа, е много полезен за здравето. Интересен факт е, че маслото, получено от семената му, се използва за лечение на кожни заболявания, например витилиго. Свикнали сме с червения им цвят, но има бели, виолетови, черни или зелени репички.

Грижат се за очите, кожата и сърцето

Репичките са отличен източник на антоциани – тип флавоноиди, които се съдържат в червените, сините, пурпурните плодове и зеленчуци. Антоцианите са мощни антиоксиданти, които защитават нашата ДНК, протеините и липидите от увреждания.

Те неутрализират ензимите, които разрушават колагена, който е основен елемент в състава на съединителната тъкан. Затова антоцианите запазват младежкия вид на кожата, като поддържат колагена. Помощници са и витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В, които се съдържат в репичките.

Отвара от репички помага да се поддържа необходимото ниво на влажност на кожата. Много козметични компании добавят репички в състава на средства за лечение на кожни проблеми, използвайки дезинфекциращите им свойства.

Друг ефект от запазения колаген е протекция на сърдечно-съдовата система и забавяне на зрителните увреждания, които настъпват с възрастта.

Репичките са природен източник на калий. Както е известно, този минерал има важно значение за нашия организъм, регулирайки артериалното налягане. Освен това с техния прием кръвотокът се подобрява, тъй като те съдействат за правилното разпределение на кръвта по цялото тяло.

Полезни са за черния дроб

Репичките благоприятстват най-доброто транспортиране на кислород в кръвта. Способстват за детоксикацията на черния дроб и за очистването на кръвта. Редовното им ядене помага на пациенти, болни от жълтеница, за снижаване нивото на билирубина.

Едно от най-важните свойства на репичките е способността им да укрепват имунната система. Те са невероятно богати на витамин С (250 г осигуряват дневната норма аскорбинова киселина за организма) и антиоксиданти, които се грижат за „здравето” на левкоцитите. Освен това репичките регулират обмяната на веществата и съдържат особен тип протеин, който защитава от атеросклероза.

Срещу пикочни инфекции и излишни килограми

Пикочо-половите инфекции се срещат много често, особено при жените, затова добавянето на репички в салатата ще помогне при справянето с този толкова разпространен проблем.

Репичките по естествен начин увеличават диурезата, освен това действат като антибактериално средство, подпомагащо борбата срещу бъбречните страдания.

Те са отличен помощник на тези, които искат да отслабнат (15 ккал в 100 г), тъй като почти не съдържат въглехидрати, но са богати на фибри, витамин С, калий, калций и магнезий.

Експерти по диетология препоръчват употребата им, тъй като способстват за загубата на тегло, нормализирайки метаболизма (преобразуването на мазнините в енергия от организма).

Те са и космонавти

Репичките са сред растенията, избрани за отглеждане на космически станции при условия на безтегловност. Причините са няколко – вегетационният им период е относително кратък (20-45 дни при различните сортове); не са капризни и нямат специални изисквания; витамините и полезните вещества, съдържащи се в тях, са в изобилие; за храна могат да се употребяват и младите листа. Затова репичките са един от най-удобните са отглеждане продукти в космоса, способни да поддържат здравето на астронавтите.

Противопоказания

Репички не бива да ядат хора с проблеми на щитовидната жлеза, тъй като прекалената консумация може да предизвика поява на тумори. Забранени са и за страдащи от язвени болести, а при заболявания на жлъчния мехур, дванайсетопръстника и черния дроб трябва да се подхожда внимателно.

 

Имат си красив фестивал в Мексико

37-3На 23 декември в Оаксака се организира Нощта на репичките, когато всеки може да изпробва силите си в изрязването на различни фигурки, композиции, сцени. Победителят печели както парична награда, така и уважението на целия град.

Историята на странния, но зрелищен фестивал започва през 16-и век, когато в Мексико се внасят репичките и испанските монаси, за да привлекат купувачи, започват да изрязват от тях различни фигурки. Към края на 19-и век това еко-арт изкуство трайно се вкоренява в културата и се превръща в креативния празник „Ночес де Раба-нос”.

Съревноваващите се за наградата използват различни мотиви – животни, пейзажи, цели градове, хора, исторически и религиозни събития. Скулптурите се украсяват с парченца ананас, царевични кочани и различна зеленина. Те са толкова живописни, че масово привличат местните жители и любопитни туристи.

За празника специално се отглеждат особено големи кореноплоди от сортовете Champion и Bartender. Дължината им достига половин метър, а масата - до 3 кг.

 

Вдъхновяват креативни проекти

37-5Репичките вдъхновяват дизайнера Артър Ксин (Arthur Xin) за създаването на екологичния градински фенер The ripe radish. Креативното решение не служи само за декоративни цели – в продължение на целия ден устройството акумулира слънчевата енергия, а вечер осветява моравата или градината, създавайки романтична и малко комична атмосфера. А в "цветното легло" дизайнерът предлага да растат... репички!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве