Най-скъпа е храната във Велико Търново

Най-скъпата кайма купуват в област Велико Търново. В региона цената на едро на смляното смесено телешко и свинско месо е 7,80 лева за килограм.

Това сочи анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Не купувайте кашкавал, сирене и кайма в старопрестолния град

Най-изгодно е в област Добрич

Най-скъпите основни продукти за трапезата пазаруват в област Велико Търново. Това показва анализа на цените на едро по региони, направен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В старопрестолния град и градовете край него е най-неизгодно да напазарувате кашкавал „Витоша”, краве сирене или кайма, става ясно от публикуваната на сайта на ведомството информация. Поне 14,36 лева за килограм, при това при цени на едро, които са по-ниски от тези в магазините, струва кашкавалът във Велико Търново. В същото време в София цената на същия продукт започва от 8,95 лева за килограм, а в област Добрич от 9,57 лева за килограм. Всъщност, във всички области в страната цената на кашкавала на едро е поне 2 лева по-евтина с изключени на Хасково, където млечното произведение се търгува срещу минимум 13,50 лева за килограм на едро.

В региона на Велико Търново най-скъпо излиза да се купи и краве сирене. То се продава срещу минимална цена от 9,20 лева за килограм на едро. В София например същият продукт се търгува в диапазона от 5 лева до близо 10 лева за килограм според марката на сиренето. В Добрич цената на сиренето е почти два пъти по-ниска от тази във Велико Търново, като продуктът се предлага на цени от 4,47 лв./кг до 4,65 лв./кг на едро. Цените на кравето сирене в цялата страна са поне лев-два по-ниски в сравнение с тези във Велико Търново, като втори регион в класацията по скъпотия за този продукт е област Сливен, в която млечното произведение се търгува на едро в диапазона от 7,30 лева до 8,50 лева.

Каймата, смес от телешко и свинско месо, също е най-скъпа в област Велико Търново, показват данните на ДКСБТ. Цената на килограм смляно месо на едро в региона е 7,80 лева. В област Добрич цената на същия продукт е двойно по-ниска - 3,84 лв./кг. Във Варна смесената кайма на едро се търгува от 3,90 лева за килограм до 6 лева за същото количество. Като отново продуктът в цялата страна е средно лев-два по-евтин в сравнение с цените, при които се предлага във Велико Търново.

Захарта се предлага най-скъпо в област Бургас, като цената є там достига на едро 1,75 лева за килограм. Втори в своеобразната класация по скъпотия за този продукт е отново Велико Търново с 1,55 лв./кг. Най-евтино се предлага сладкият продукт в областите Добрич и Пловдив - срещу 1,15 лв./кг. на едро. Най-скъп е зрелият фасул в област София - 4,90 лв./кг, следван отново от регион Търново - 4,70 лв./кг. Най-евтино се търгува продуктът в Сливен - срещу 1,93 лв./кг. Най-скъпо ориз се продава в Бургас, а най-евтино в Сливен, показват данните на ДКСБТ. Според анализа най-малко плащат за брашно в Стара Загора, Плевен и Добрич, а най-много в София и Бургас.

В средата на октомври

Лютеницата става все по-неизгодна

Расте цената на червения пипер и доматите

Все по-неизгодна става направата на любимата на всички българи зимнина - лютеницата. Това показват данните на движението на цените на едро на основните хранителни стоки на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През последната седмица основните съставки на традиционния продукт поскъпват. С 11,7 на сто по-скъпо вече се търгува на едро червеният пипер, като цената му достига 1,43 лева на килограм. И полските, и оранжерийните домати също поскъпват, първите с 4,4 на сто до 1,27 лева за килограм, а вторите с 6,6% до 2,26 лева за килограм.

При рецепта за лютеница, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета. При пресмятане цените на всички продукти за цялата смес излиза, че едно бурканче от зимнината ще ви излезе между 2 и 2,40 лева, според това колко зимнина успеете да произведете, в коя област на страната се намирате, без да пресмятате разходите за енергия и при условие, че успеете да се снабдите с нужните продукти при цени на едро.

Справка за цените на същите продукти, необходими за направа на лютеница преди година обаче показват, че към момента зимнината излиза една идея по-евтино в сравнение със същия период на 2019 г. В средата на октомври на едро червеният пипер се е търгувал при цени от 1,55 лева за килограм на едро. А доматите при цени от 1,22 до 1,45 лева за килограм. Така или иначе, ако не сте се сдобили вече с любимата зимнина, не отлагайте направата є, тъй като цените на необходимите за това продукти оттук насетне само ще растат, съветват експертите.

Само за седмица

С 25% повече плащаме за краставиците от полето

Търгуват се по 1,38 лв./кг

С 25 на сто са поскъпнали краставиците само за седмица, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Най-много през изминалата седмица са поскъпнали краставиците, брани на полето, показват данните на ДКСБТ. С почти 25 на сто се е повишила цената им на едро за последната седмица и зеленчукът вече се търгува срещу 1,38 лева за килограм. Оранжерийните краставици са поскъпнали с под 10 на сто, но все пак се търгуват с 10 стотинки повече на килограм - срещу 1,48 лв. Сред другите продукти, които повишават цената си за последните 7 дни са домати, червен пипер, картофи, лук, моркови, зеле, грозде, банани, трайните колбаси, олио и краве сирене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения