Най-старият ни морски курорт празнува имен ден

Пет нови скулптури допълниха богатата колекция на открито в Св. Св. Константин и Елена

Най-старият ни морски курорт - Св. Св. Константин и Елена, отбеляза имения си ден с пъстра палитра от събития. Създаденият преди 111 г. комплекс, прочут с лечебните си минерални води и традиции в гроздолечението, тази година ще посрещне гости от Германия, Русия, Чехия, Полша, Унгария и България.

Първите летни туристи с интерес се включиха в празника. По традиция той започна с литургия в манастира "Св. Св. Константин и Елена", под чийто олтар блика целебен извор. Стотици миряни дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве пред чудотворната икона на светите равноапостоли, която поведе литийното шествие по алеите в курорта.

Гостите се почерпиха с осветен агнешки курбан и се насладиха на концерта на фолклорния ансамбъл на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и солистите Донко Марков и Кристина Христова.

На поляната пред манастира бе открита изложба с последните пет скулптури от камък, сътворени за по-малко от месец от майстори от Индия, Белгия, Турция, Македония и България в рамките на Петия пленер "Докосване до природата".

Изящните творби на тема "Морско дъно" допълват богатата колекция на открито от общо 30 произведения на изкуството, които радват очите на гостите на комплекса. За първи път тази година с подкрепата на община Варна пленерът ще има втора сесия през август. Не по-малко любопитна за туристите бе и експонираната за имения ден в хотел "Астор Гардън" фотоизложба, в която архивни и черно-бели и цветни снимки представят вековната история на курорта.

Коментари

Задължително поле