Намаляват данъците за доходи от търговия с акции и криптовалути

Да бъдат намалени данъците върху реализираните доходи от търговия с акции и криптовалути, предлагат от Министерството на финансите с подготвените промени в данъчните закони, които са пуснати за обществено обсъждане. 

Предложенията за изменения в Закона за данък върху доходите на физическите лица целят да се внесе допълнителна яснота по отношение на данъчното третиране на доходите от продажба на виртуални валути, посочват от министерството. Наред с това се предлага да се въведе приспадане на нормативно определени разходи при продажба на финансови активи в размер на 10 на сто, както и да се разшири обхватът на доходите, за които се предоставя информация от работодателите и предприятията платци на доходи.

Във връзка с  определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, в т.ч. и виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута се предлага да се приспадат 10 на сто нормативно определени разходи. Досега данъкът върху тези доходи се определяше като разлика между реализираните доходи от продажбата на активите и цената на придобиването им. Сега Министерството на финансите предлага този реализиран доход да бъде намален с 10% нормативно признати разходи и останалата сума да бъде облагана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика