Намаляват наполовина тол таксите и платените пътища (обзор)

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на транспортния сектор, на която участваха и министрите на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие Петя Аврамова, нейният заместник Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Тестват новите цени три месеца, след това ще правят анализ на приходите

Отменят стачката, планирана за понеделник

Тол таксите и пътищата, за които ще се плаща пътна такса, ще бъдат намалени наполовина. Това се разбраха превозвачите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

За камион Евро 6 над 12 тона с 4 и повече оси например, таксата за магистрала става от 18 стотинки на километър при досегашни 11 стотинки за км. За първи клас пътища тя ще е 10 стотинки на км при 17 стотинки досега. (Как се променят част от тол таксите вижте в таблицата).

Отпада тол таксата за пътищата втори клас. Според досегашния обхват на тол системата, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с такси трябваше да са обвързани 6050 км от републиканската мрежа, като от тях платените магистрали и първи клас пътища са 3188 километра, а тези втори клас - 2932 километра.

Сега с промяната пътищата, за които ще се плаща такса, намаляват наполовина.

Новите такси и обхват ще бъдат тествани три месеца - от март до юни. Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че системата ще стартира от 1 март с тарифи, които е предложил браншът, а от юли месец ще се направи анализ на приходите. Представителите на превозвачите са застъпили тезата, че и при техните тарифи ще се съберат 450 млн. лева, както е планът на регионалното министерство.

Ако в тези три месеца стане ясно, че това няма да се случи, ще има нова среща при премиера и преразглеждане на тарифите. От понеделник новите тарифи ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, което трае 1 месец, след което трябва да бъдат приети от правителството, поясни Аврамова.

Заради договореностите превозвачите се отказаха от планирания протест в понеделник.

Коментари

Задължително поле