Намаляват продажбите на стари коли

Заради кризата, породена от мерките срещу Covid-19, хората купуват по-малко коли.

Цената на новите пада с 50% за 4 години

Намаляват продажбите не само на нови, а и на употребявани автомобили. В момента на пазара в страната има много изгоди предложения, но хората не купуват така, както преди пандемията. Това констатира Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА).

Продажбите на нови леки коли през 2020 г. намаляват с 37%, а на автомобилите втора ръка - с 18%, показват данните на “Пътна полиция” за регистрираните коли в страната. Употребяваните леки автомобили нов внос, с първа регистрация в страната през 2020 г. са  187 179, при 229 039 за предходната година. Причината за това е пандемията, заради която много хора не знаят какви ща бъдат доходите им след няколко месеца. А това намалява желанието им да си купят кола.

Цената на ново превозно средство се понижава с 20% още при излизане от магазина, а след 4-тата година - с над 50-60%. Българинът никога не е бил толкова платежоспособен, че масово да купува нови автомобили, коментира Любомир Доросиев. По думите на специалиста преди време в страната са се търсили повече дизелови коли, защото са харчили по-малко в градски условия. Сега обаче българинът няма фаворит в това отношение.

Коментари

Задължително поле