Намаляват таксата за наказателния паркинг

Вторият етап на Синята зона ще обхване широкия център

Има зарязани автомобили отпреди 2012 г.

Почти двойно по-малко – до 300 лв., да плащат на месец колите за престой на наказателния паркинг във Варна, предлагат от финансовата комисия към Общинския съвет. По действащите цени задълженията са трудно събираеми и собствениците на репатрирани автомобили често се отказват от тях вместо да платят непосилните суми. Сега таксата е минимум 765 лв. а за година тя стига до 8805 лв. По данни на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“ има изоставени и непотърсени коли отпреди 2012 г.

Цената за вдигане с „паяк“ се запазва, но ще бъде въведена такса при явяване на водача на мястото, на което е паркирал автомобила си. Досега в тези случаи репатрирането се прекратяваше. За да се покрият разходите за извършените действия по репатриране, се налага въвеждане на таксата, която ще зависи от това в кой район е паркирана колата.

За центъра и кв. „Аспарухово“ предлаганата цена е 30 лв. Собствениците на автомобили, паркирали в зона „Квартали“ с обхват „Чайка“, „Левски“, „Младост“, „Трошево“, „Възраждане“, „Победа“, „Изгрев“, „Галата“, „Св. И. Рилски“ ще плащат по 35 лв. Сумата за крайните квартали – „Владиславово“, „Виница“, „Бриз“, и всички селищни образувания ще е 40 лева.

За да влязат в сила новите такси, те трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет на 30 януари.

В бюджета на ОП „Общински паркинги и синя зона“ за 2019 година са заложени близо 3,8 млн. лева. С част от средствата ще бъде изграден вторият етап от Синята зона, който ще обхване широкия център на Варна и ще осигури 4500 паркоместа. Ще бъдат купени електрически лекотоварни автомобили, коли хибрид и нов паяк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България