Намериха гроба на син на Райна Княгиня

Георги Дипчев е бил морски офицер и основател на Механутехникума в града

Ще бъде предложен посмъртно за почетен гражданин на Бургас

Намерен е гроба на Георги Дипчев- един от синовете на Райна Княгиня и паметта му, ще бъде възстановена. Ще бъде предложен за почетен гражданин на Бургас посмъртно. Това съобщи историкът Митко Иванов, автор на книгата "История на Бургас".

Дипчев е вторият син на "българската икона" Райна Княгиня. Името му остава завинаги в летописа и на българската военна история. Той е машинистът на миноносеца "Дръзки" при най-значимата военноморска победа на България при атаката на турския военен кораб "Хамидие". Райна Княгиня отглежда до пълнолетие общо четирима синове. Всички те са герои от войните за национално обединение, при това в най-големите български победи при Одрин, Чаталджа, Дойран и Тутракан. Носители са на много ордени за храброст.

Георги Василев Дипчев е вторият син на Райна Княгиня (Райкя Попгеоргиева Футекова; 1856-1917) и на брациговския революционер Васил Дипчев, кмет на Панагюрище след Освобождението и пламенен русофил. Георги учи в Първа Софийска гимназия и завършва Морското училище във Варна. След завършване на училището Георги става машинист на миноносеца "Дръзки" и през Балканската война участва в потопяването на турския кръстосвач "Хамидие". След Първата световна война се заселва в Бургас. Той е инициатор за създаване на Механотехническото училище в Бургас (сега Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника ПГМЕЕ) и първият му директор. Дипчев ръководи училището от 29 август 1925 г. до 3 февруари 1926 г. и след това остава тук преподавател до пенсионирането си. Преподава учебна практика. Умира в Бургас на 21 ноември 1950 г.

Въпросът за мястото на гроба на Дипчев е поставен в общественото пространство през 2018 година. С помощта на Анастасия Попова и на управителя на "Обредния комплекс" - Бургас Магдалена Карастоянова е бил открит общият семеен гроб на фамилията на Георги Дипчев, в който днес са положени и неговите останки. Той се намира в парцел 37, ред 15, гроб 5, съобщава Митко Иванов.

Предстои прецизиране на датите на раждане и смърт на Георги Дипчев, тъй като в момента има разминаване между различните източници и спомените на наследниците.

В продължение на няколко десетилетия паметта за него е изличена. През 1954 г. миноносецът "Дръзки" е превърнат в мишена за обстрел, после нарязан и изпратен за претопяване. Днес са съхранени оригиналната табела и комините му, монтирани на друг миноносец - "Строги", във Варна.

Коментари

Задължително поле