Нанси Пелоси - Да разриташ кошера

Още с пристигането на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван във вторник вечерта, Китай беше готов с отговора си.

В бърза последователност куп правителствени и политически органи изстреляха изявления, осъждащи посещението и предупреждаващи за неговото “тежко въздействие” върху отношенията между САЩ и Китай, докато китайската армия заяви, че незабавно ще започне “въздушни и морски учения” и публикува план за сондажи около острова през следващите дни.

С тези думи анализаторите на американската телевизия Си Ен Ен коментираха предизвестеното бедствие, което предизвика визитата на третият в командната пирамида на американската администрация в Тайван.

Посещението на Пелоси - първото от високопоставен американски законодател от 25 години и част от по-голяма обиколка в Азия - беше възприето от Пекин като “голяма политическа провокация” и предизвикателство към суверенитета на Китай.

Управляващата Китайска комунистическа партия е заложила в доктрината си, че самоуправляващата се демокрация на Тайван е част от китайската територия, въпреки че никога не я е контролирала.

Пекин не загуби време, за да изрази ясно недоволството си, когато самолетът на американските военновъздушни сили, превозващ делегацията на Пелоси, кацна в Тайван във вторник вечерта, но реакцията му досега беше по-сдържана от някои от възможностите, издигнати от националистическите гласове в Китай от началото на седмицата насам, коментират американски анализатори.

Китайските въоръжени сили ще провеждат учения около Тайван и ще започнат поредица от “целенасочени военни операции за противодействие на ситуацията”, обяви в официално изявление командването на “Източния театър” към Министерството на отбраната на Китай.

Официална карта, показваща местоположението на някои от тези планирани учения - първоначално планирани да се провеждат от четвъртък до неделя - предполага, че те са по-близо до острова от предишните учения - и дори навлизат в териториалните води на Тайван. Според анализатори това показва, че те са ескалация от предишни заплахи, използвани от Пекин срещу Тайван.

Картата показва, че ученията ще обкръжат острова много по-плътно от предишни маневри - включително зоните за военни учения и зоните за падане на ракети по време на голяма криза в Тайванския проток от средата на 90-те години.

Тайванското министерство на отбраната определи обявените военноморски в маневри равносилен на “морска и въздушна блокада”, която би “застрашила международния воден път, предизвикала международния ред, подкопала статуквото на пролива и застрашила регионалната сигурност”.

И докато светът тръпне в очакване на реакциите на Пекин и Тайпе в близките дни, Нанси Пелоси продължи азиатската си обиколка невъзмутимо и както се казва “след мен и потоп”.

Което ни връща на официалната є биография като една от жените-пионери в американската политика.

Нанси Патриша Пелоси е родена на 26 март 1940 г. във влиятелната фамилия Д`Алесандро е американски политик Член е на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ като представител на Калифорния от 1987 г. Член на Демократическата партия, Пелоси е единствената жена, която е била председател на Камарата на представителите на САЩ. Преди да бъде избрана за Конгреса, тя председателства Калифорнийската демократическа партия от 1981 до 1983 г. Начело на своя 18-и мандат като лидер на щатската партийна организация, Пелоси е избрана за първи път в Конгреса на специални избори през 1987 г.

Пелоси ръководи демократите в Камарата на представителите от 2003 г. Тя е първата жена, водач на партия в Конгреса, и е била два пъти като лидер на малцинството в Камарата на представителите (2003-2007 г. и 2011-2019 г.) и като председател на Камарата на представителите (2007-2011 г. и от 2019 г. досега).

Демократите взеха контрола над Камарата на представителите на изборите през ноември 2018 г. и Пелоси пое длъжността председател. Множество комисии на Камарата на представителите започнаха разследвания на различни действия на действащият президент Доналд Тръмп и някои от членовете на кабинета му и поискаха или извикаха документи и информация от Белия дом и администрацията. През април 2019 г. Тръмп обеща да се противопостави на “всички” призовки от Камарата и да откаже да позволи на настоящи или бивши служители на администрацията да свидетелстват пред комисиите на Камарата.

Което бе последвано от загубените президентски избори през 2020 г., които доведоха Джо Байдън в Белия дом и последвалите бунтове от 6 януари 2021 г., когато хиляди крайно-десни американци щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ.

 

Злонамерена провокация

Това пътуване е явна и напълно злонамерена провокация. Действие, което пряко подкопава международната сигурност в Азия.
САЩ направиха всичко, за да провокират Китай към безразсъдни стъпки, но Пекин не се поддал на това.

Никой не е планирал да сваля самолета на Пелоси, тъй като подобни драстични мерки не съответстват на миролюбивите нагласи на КНР.

Търпението на Китай не е безгранично - ситуацията вече се е влошила.

Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия

 

Тайван ще се върне в родината

Китай направи всичко по силите си за да избегне криза, но не може да “позволи основните интереси на страната да бъдат наранени.

Последните събития могат до доведат до грешни изчисления, сериозна конфронтация, открити конфликти и непредсказуеми последици сред големите сили. Тайван в крайна сметка ще се върне в прегръдките на родината.

Уанг И, външен министър на Китай

 

Оправдава политиката ни

Ние подкрепяме пътуването на председателя на Камарата до Тайван. От десетилетия членове на Конгреса на Съединените щати, включително предишния председател на Камарата на представителите, са пътували до Тайван. Това пътуване е в съответствие с политиката на Съединените щати за единен Китай, към която сме ангажирани.

Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената на САЩ

Нова посока на китайската политика на Байдън

Над десетилетие, първо като вицепрезидент, а сега като президент, Джо Байдън казваше на китайците, че единственото по-лошо нещо от умишления конфликт е непреднамереният. Злополуката, от която се опасяваше, сега може да се материализира. Посещението на Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, на самоуправляващия се остров Тайван разгневи управниците на континентален Китай, които го претендират, и подведе погрешно администрацията на Байдън. Някои вече говорят за “Четвъртата криза в Тайванския пролив”, която може да бъде по-лоша от третата конфронтация от 1995-96 г., коментира Си Ен Ен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети