Наоми Осака - Нова пътеводна звезда

Спортът все повече се превръща в клон от шоубизнеса, а героите му са сред водещите платформи за социални послания. Но докато в киното или на музикалната сцена продуцентите могат да превърнат в звезда когото си искат, на терена трябва и нещо повече от това да си на точното място в точното време...

За свой късмет Наоми Осака е много добра и в тениса, което я изстреля до статута на най-печелившата спортистка в момента. „Титла”, която твърде дълго беше обект на сериозни нападки, тъй като принадлежеше на бившата є колежка на корта Мария Шарапова. Успехите на рускинята с ракета в ръка не бяха малко - все пак има „кариерен шлем”, но огромна част от средствата в банковата є сметка идваха не толкова от наградни фондове, колкото от рекламни договори. А русата коса и дългите крака є носеха повече пари от тези на Серина Уилямс, за което американката си отмъщаваше жестоко в мачовете помежду им.

Наказание за употреба на мелдоний и последвала серия контузии извади Маша от играта, а и големите компании вече имат различна политика в търсенето на рекламните си лица. Така Уилямс отново е №2, този път след Наоми Осака, която е заработила 37,4 милиона долара през 2020-а, докато носителката на 23 титли от Големия шлем е забогатяла „само” с $34 млн.

При това Наоми няма нужда да е особено атрактивна визуално, за да си осигурява щедри рекламни договори. Статутът на първата голяма звезда в историята на японския женски тенис є донесе любовта и парите на една от най-богатите и многолюдни страни в света или поне на част от огромните компании. При това без да знае много за родината си. „Красива страна с невероятна култура и история”, казва тя за Япония. И ако звучи като чужденка, това е защото на практика е такава. Наоми е родена в Осака, откъдето идва и името є, от връзката между хаитянин и японка. От бебе обаче живее в Ню Йорк и е възпитаник на тенис академиите във Флорида и Калифорния.

А триумфът на Ю Ес оупън през 2018-а промени всичко. Финалът бе един от онези, в които Серина Уилямс се опита да спечели заветната 24-а титла, за да изравни рекорда на Маргарет Корт. Мегазвездата обаче се представи ужасно, изнерви се и вдигна куп скандали на съдията. За Наоми остана да запази присъствие на духа и да поддържа нивото в играта си. А това не бе лесно предвид напрегнатата обстановка и гръмките освирквания на зрителите, които бяха забравили, че гледат тенис, в който се изисква абсолютна тишина. Те искаха непременно да видят успех на Серина.

По ирония на съдбата се оказа, че Осака е фенка на Уилямс и впоследствие двете станаха приятелки, а после Наоми пое от Серина щафетата и в борбата за различни каузи.

Първата изява в тази област бе непосредствено след титлата през 2018-а, когато в Япония излезе реклама на тофу, в която Осака беше представена като героиня в аниме, но кожата є изглеждаше прекалено бяла. „Не е ли очевидно, че имам тен?”, реагира тенисистката. Но това не намали популярността є в Страната на изгряващото слънце.

Тъкмо тенът е определящото в позициите на Наоми, която бе една от най-гласовитите поддръжници на движението „Черните животи имат значение”. На всеки свой мач тя излизаше с надпис на името на чернокож, застрелян от американската полиция. А двубоите є не са малко - тя игра и победи във всичките 7, които са необходими, за да спечели за втори път Ю Ес оупън през 2020-а. Това обаче остана единственият є значим трофей през годината, тъй като травма я извади от участие на „Ролан Гарос”. Но не попречи на „Асошиейтед Прес” да я обяви за спортистка на годината в света, въпреки че имаше още две носителки на титли от Големия шлем, наред с всички останали шампионки в другите спортове. Никой обаче не успя да „надвика” Осака по наистина важната тема - дискриминацията, която бе в устата и на носителя на същото звание при мъжете Леброн Джеймс.

„Беше толкова тежка година, за първи път имаше пауза в тениса и имах възможност да се поинтересувам от други неща, да гледам новините - разказа спортистката. - Сърцето ми беше разбито от полицейските жестокости и убийствата на Джордж Флойд, Бриона Тейлър и Джейкъб Блейк. Горда съм от титлата на Ю Ес оупън, но искам да накарам хората да се замислят и над истинските важни неща. Това ме накара да си припомня начина, по който съм израснала. Положението в САЩ е в точката на кипене и затова смятам, че сега е времето да говоря.”

Осака обаче е наясно, че статутът є на японо-американка я поставя в деликатно положение.

„Всъщност не би трябвало да говоря за политика, защото технически аз не съм американка - признава тя. - Казвам си, че е най-добре да си мълча, но е странно да живея в една страна, да виждам подобни неща и да не мога да ги коментирам.”

 

Горда съм с теб, аз съм твой фен

Съжалявам за поведението си на финала, това трябваше да е моментът на твоя истински триумф, но той беше ограбен емоционално. Наистина съжалявам, но също така съм много горда с теб. Тогава смятах, че постъпвам правилно, като се застъпвам за себе си. Нямах представа, че медиите ще се опитат да ни противопоставят. Бих искала да преживея отново този миг с теб. Много съм щастлива за твоя успех ти и те подкрепям. Не бих искала да открадна заслужената слава от друга жена спортистка, особено черна. Нямам търпение да видя следващите ти победи, аз съм твой огромен фен.

Серина Уилямс след загубата от Осака на финала на Ю Ес оупън през 2018-а

 

Ще промени обществото

Тя е лидер не само в женския тенис, но и в спорта като цяло. И сила, която ще промени обществото. Успешно изпълни трудната задача да съчетае превъзходното си спортно представяне и използването му като платформа, за да успее на много по-голяма сцена извън спорта. Тя постави началото на разговора за социалните несправедливости, който е много по-важен от тениса и спорта. И с това вдигна много летвата за всички талантливи млади хора, които искат да променят света.

Били Джийн Кинг, легенда на женския тенис

 

Вдъхновение за много в подобно положение

Нейният активизъм показа колко много можем да направим ние като индивидуалности, но и като спортни организации. Тя е не само феноменална тенисистка, но също така посочи пътя на спортистите как да използват шанса си да защитават каузи извън непосредствената си среда. Нейните действия са вдъхновение за много хора в подобна позиция и затова тя напълно заслужава признанието на „Асошиейтед Прес” за №1 на годината.

Стив Саймън, председател на Женската тенис асоциация

Охулиха я за частен самолет

Борците за социални каузи може и да са приказно богати, но не могат да си позволят да се държат като Доналд Тръмп, например. Това разбра и Наоми Осака, която бързо беше разлюбена от част от феновете си, които освен противници на расизма, се възприемат и като еколози. Тенисистката прекара Коледа на частен самолет с приятеля си и се похвали със снимки в социалните мрежи, но затова събра и доста негатини реакции. „Ето още една богата звезда, която се хвали с парите си сякаш те имат стойност”, „Аха, частни самолети, те са много добри за околната среда”, „Честит ден на частния самолет докато Америка умира”, бяха само част от осъдителните коментари.

Коментари

Задължително поле