Направиха първа копка на мащабен спортен комплекс за 24 милиона лева край Разлог

Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, изпълнителният директор на „Хидроенергийна компания“- АД Иван Чапов и заместник-министърът на спорта Стоян Андонов направиха „първа копка“ за изграждане на мащабен "Спортен комплекс" в местността Байова борика, Община Разлог.

На официалната церемония присъстваха още и областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов, Валентин Чакъров - председател на зонален съвет на БФС, Александър Кабзималски - председател на зонален съвет на БФС – Благоевград, д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет – Разлог, кметове на населени места в Община Разлог, спортисти, граждани и гости на града.

Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим извърши тържествен водосвет за просперитета на новото начинание и за здраве на всички, които ще участват в изграждането му, както и на тези, които ще го ползват в бъдеще.

„Това е историческо събитие в сферата на спортната инфраструктура за община Разлог. Бяха положени много усилия и отделено доста време, за да се стигне до тук.“, каза пред присъстващите кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

„Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и правителството на Република България, че предоставиха този имот безвъзмездно на община Разлог. Това нямаше как да се случи, без помощта на Областния управител на Благоевград г-н Бисер Михайлов.“ – допълни кметът и изтъкна административната работа на Община Разлог по отношение на придвижване на документалния статут на земята от нива в урбанизирана територия на Спортен комплекс.

Инж. Герчев изказа благодарности на екипа на „Хидроенергийна компания“ АД за подготовката на проекта и специално на г-н Иван Чапов за доверието да инвестира именно в спортната инфраструктура на Община Разлог.

От своя страна зам. министърът на младежта и спорта г-н Стоян Андонов си пожела повече кметове като г-н Герчев и повече инвеститори като г-н Чапов. „Всяка инвестиция в спорта е инвестиция в здравето на нацията. Нека след години, когато е открит комплексът, винаги да е пълен с деца и млади хора.“ – допълни той.

Инвестицията възлиза на 24 млн. лева с ДДС и е най-голямата частна такава, влагана в спортна инфраструктура в Югозапада. Дружеството концесионер е преминало всички проектантски и съгласувателни процедури и вече има издадено разрешение за строеж.

Концесията предвижда изграждане на 5 футболни терени с прилежащата инфраструктура-трибуни, заведения, паркинги, както и две игрища за волейбол, две за баскетбол и четири за тенис. Ще бъде построен и голям открит паркинг за автомобили и автобуси. Спортният комплекс ще предоставя спортни услуги и дейности, както на местното население и туристическия поток в региона, а така също и на български и чуждестранни спортни организации и клубове за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности, и организиране на домакинства на спортни събития.

Първият етап от строителството трябва да приключи до пет години. Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта. Според Община Разлог, с реализирането на проекта ще се повиши стандарта и нивото на туристическата услуга, ще доведе до откриване на нови работни места и до тласък в развитието на другите икономически сфери в региона

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България