Направиха първа трансплантация на стволови клетки на дете

Първа трансплантация на стволови клетки на дете извършиха медици от клиниката по детска хематология и онкология във варненската УМБАЛ "Св. Марина" заедно с проф. Игор Резник от университетската болница "Хадасса" в Йерусалим.

Екипът е присадил собствени стволови клетки на 6-годишно момиченце с невробластом - злокачествен коремeн тумор. От болницата съобщиха, че детето е било изписано часове след интервенцията.

Досега стволовоклетъчната трансплантация на малки пациенти у нас се правеше само в едно столично медицинско заведение и мнозина родители бяха принудени да търсят скъпите услуги на чужди клиники.

С разкриването на трансплантационния център в "Св. Марина" високоспециализираната процедура се превръща в реална и рутинна практика, уточниха от болницата. Присаждането на костен мозък и периферни стволови клетки е животоспасяващо за възрастни и деца, страдащи от редица хематологични и онкологични заболявания, като все по-често се прилага за лечение и на солидни тумори на подрастващи пациенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България