Напред и наникъде

И Барние обърна внимание, че с излизането от ЕС Великобритания напуска 750 международни споразумения

Покрай дипломатическата война, която се води с пълна сила (и с всички методи) между Лондон и Москва заради предполагаемото покушение срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал, едва ли не незабележимо премина информацията от началото на седмицата, че Великобритания е постигнала съществен напредък в преговорите за излизането си от ЕС. А именно, поотстъпила е от някои от по-безумните и нереалистични лозунги и целият цирк най-накрая започва да добива конкретни бъдещи очертания. С цялото ходене опипом в процеса по изваждането на държава-член от ЕС, трябва да признаем, че е някакво постижение.

На пресконференцията в Брюксел в понеделник, на която двамата главни преговарящи от името на Лондон и ЕС, Дейвид Дейвис и Мишел Барние, се похвалиха с постигнатия напредък, официално показаха и текста на споразумението, с подчертани със зелен маркер близо две-трети от абзаците. Разбирайте текстовете, по които са постигнали съгласие. Което се очаква да бъде потвърдено и от Съвета на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, който завършва днес в европейската столица. Няма причина някой да се опъне от европейска страна преговорите да продължат напред. Макар че Испания е започнала отново да надига глас за положението на Гибралтар, което Мадрид и Лондон ще трябва да уредят с ново двустранно споразумение след Брекзит.

И как да не се обаждат испанците, след като явно в замяна на безрезервна европейска подкрепа за Лондон в „аферата Скрипал“, британците са готови на всякакви отстъпки. Въпросът за границата в Ирландия остава неясно формулиран, но текстът върви в уклон към „третата опция“, излагана досега на масата за преговори. А именно, щом Лондон не може да намери друг начин, с който да гарантира, че няма да има „твърда граница“ на Смарагдовия остров, след Брекзит Северна Ирландия остава част от европейския единен пазар и митническия съюз. От Дъблин потвърдиха, че и те така го разбират, и според тях Великобритания е дала „железни“ гаранции така и да се случи.

Но не това разбуни веднага духовете на Острова, съвсем не. Това, което разпали страстите, беше че до края на 2020 г. Великобритания ще продължи да спазва регулациите по Общата европейска риболовна политика. Което след над 40 години в ЕС щяло да е страшна драма за местната индустрия! Това даде повод в медиите им отново да се появи карикатурния персонаж на Найджъл Фарадж. Който заедно с група рибари в сряда в Лондон нахилен пред камери и обективи, демонстративно изхвърляше мъртви ръби от лодка в река Темза. В знак на протест, разбирайте. Как да не го спомене човек този комикс.

Така нареченият „преходен период“, през който всички европейски регулации ще останат в сила във Великобритания, ще продължи от 29 март догодина до 31 декември 2020 г. Без Лондон да има право на глас при евентуални промени, включително, ако ЕС реши да удължи преходния период. Което продължава да е „условието загадка“ за дипломати, журналисти и въобще здравомислещи хора. Договорката беше постигната още на първия етап от преговорите за Брекзит в края на декември, но вече е одобрена и черно на бяло като текст на бъдещото споразумение за развода, което Великобритания ще подпише с ЕС. Сделка, покрай която вървят и близо 45-те милиарда евро, които Лондон ще остави в касите на Брюксел. Отделно от другите, които ще има да дава допълнително, засега до 2064 г., за да участва равноправно в общите инициативи като Европол, Агенцията за лекарствата, Европейската космическа агенция и т.н.

Европейските граждани, които пристигат във Великобритания по време на преходния период, ще се ползват със същите права като тези, пристигнали преди Брекзит, под юрисдикцията на Съда в Люксембург. Също голяма отстъпка за британския министър-председател Тереза Мей и победа за Брюксел. За сметка на това Еврокомисията е решила да отпусне глътка въздух за въображението на британците. - Лондон ще може да започне да подписва заветните си двустранни търговски споразумения с целия свят от полунощ на 30 март 2019 г. Но няма да може да ги прилага, докато не изтече прехода, защото още ще е под общите. Да не говорим след това какво ги чака. В отговор на въпрос на пресконференцията в Брюксел в понеделник, и Мишел Барние обърна внимание, че с излизането от ЕС, Великобритания фактически напуска 750 (седемстотин и петдесет, натърти на два пъти той) международни споразумения, в които съюзът е страна. И британците ще имат много работа на ръцете си, ако искат да се върнат във всичките. Каквото и да си говорим, заедно сме друга сила.

Което се видя успоредно на провеждащия се в Брюксел съвет на лидерите на държавите-членки. На фона на цялата дандания с покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, което доминира заседанието, добра новина дойде отвъд Атлантика. Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом завърши в четвъртък маратонски двудневни преговори във Вашингтон, за да обяви, че новите американски мита върху вноса на стомана и алуминий, които Доналд Тръмп обяви и влизат в сила от днес, няма да се прилагат за страните от ЕС. Условията са договорени и потвърдени от американския главен търговски преговарящ Робърт Лайтхайзер, а споразумението може да бъде подписано до месец. Да, последната дума разбира се, е в непредсказуемия обитател на Овалния кабинет в Белия дом, но поне тежката работа е свършена.

 

Новият паспорт на кралицата

В четвъртък се разрази брожение сред медиите на Острова от новината, че бъдещите нови сини паспорти на британските граждани след излизането на страната им от ЕС, ще се правят от френско-холандска компания. Която е победила техния участник в търга за новите задгранични документи на правителството в Лондон, който се провежда по европейски правила. Има много ирония в цялата история, съгласете се. Чудно дали французите ще се сетят да се пошегуват със старите си съперници отвъд Ламанша и да им сложат едно скрито „Made in France“ някъде по страниците. Така и така мотото върху британския герб е на френски език, защо не?!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи