НАП кани фермери да платят данъците си

Крайният срок за подаване на декларациите е 1 октомври

Глобяват 50 хил. стопани

НАП започна изпращането на електронни писма до земеделски стопани, които не са обявили коректно доходите си от миналата година, с покана да го направят.

50 хил. регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях, стана ясно след като НАП получи данни от ДФ “Земеделие” за изплатените субсидии. Тези фермери ще бъдат глобени за неподаване на годишна данъчна декларация в законовия срок до 30 април.

Глобата по принцип е до 500 лв., но ще бъде в минимален размер, ако подадат декларацията си до 1 октомври. Ако и дотогава не го направят, глобата ще бъде значително по-голяма. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, показват данните на данъчните.

От НАП напомнят, че стопаните, които са допуснали неточности, имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Те няма да бъдат глобени, ако коректно обявят всичките си доходи. Някои фермери пък са обявили пред НАП само доходите, получени като субсидия. Те получават писма от НАП, в които се напомня, че в данъчните декларации трябва да обявят и всички доходи от продажба на селскостопанска продукция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес