НАП на проверки във фирми с големи запаси в склада

Данъчните проверяват фирми с нелогично големи запаси в складовете си.

Подозират, че стоките са продадени без ДДС

Налични запаси за 9 млрд. лв.

Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми в цялата страна заради нелогично големи материални запаси, посочени в счетоводните им баланси. Данъчните проверяват наличностите на стоки и ги съпоставят със счетоводната документация. 

При установени несъответствия ще започнат и ревизии, уточняват от НАП.

Акцията е част от мащабна кампания на приходната агенция, насочена към дружества, посочили в счетоводните си баланси значително увеличение на наличните в склада стоки. Сред тях са дрехи и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за коли и много други. Според данъчните е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи и без да е платен ДДС.

В края на миналата година НАП изпрати предупредителни писма до 11 600 фирми заради нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лв. В резултат голяма част от тези дружества са направили съответните корекции, като са начислили дължимия ДДС за липсващите или бракувани стоки, а някои са отразили това и в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

От началото на 2022 г. до момента данъчните са се свързали с над 1300 от наблюдаваните фирми, за които не е логично поддържането големи материални запаси, а до края на май още 150 ще получат телефонно обаждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика