НАП: Не се налага да сменяте документите си за самоличност!

Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. Не се налага да сменяте документите си за самоличност. Това увериха от НАП.

От БСП днес ще внесат предложение в парламента държавата да покрие разноските за изваждане на нови лични документи на всички граждани, засегнати от кибератаката срещу системата на приходната агенция.

"Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията", уверяват от НАП.

За допълнителна сигурност данъчните съветват да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП.

Какви конкретни данни са разпространени?

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Коментари

Задължително поле