НАП става касов апарат за бизнеса

Представители на НАП и бизнеса разработват нов, алтернативен вариант за отчитане на оборота в онлайн търговията.

 

При онлайн търговията

Предлагат алтернатива на хартиените фискални бонове

Предварително регистриране на сделката

Националната агенция за приходи може да играе ролята на касов апарат за онлайн търговците. Това предвижда механизъм за софтуерна фискализация при електронната търговия, който се обсъжда от представители на НАП, бизнеса и софтуерни компании.

Идеята е в интернет търговията да не се налага използването на традиционни касови апарати с фискална памет, а отчитането на оборота да става със специализиран софтуер. Тази система за отчитане на продажбите ще бъде разработена и поддържана от НАП. А онлайн търговците чрез използвания от тях софтуер директно ще може да подават данни в НАП за всяка продажба. По този начин онлайн търговецът няма да харчи пари за касов апарат и няма да дава хартиени касови бележки за хиляди сделки, а НАП ще получава информация за продажбите не на всеки 5 минути, както е в момента, а още преди окончателното приключване на сделката. Идеята е едва след като търговецът получи онлайн потвърждение от НАП, че сделката е регистрирана, продажбата реално да завършва.

Представители на бизнеса предлагат ролята на фискални оператори, които отчитат оборота на онлайн търговците, да могат да играят и частни фирми. Например платежните оператори, през които минават някои плащания при онлайн покупки. Идеята е те да изпълняват функцията на сегашните касови апарати и да подават на НАП обобщена информация за продажбите. В този случай обаче през тези частни фискални оператори ще минава чувствителна за бизнеса информация - за цени, клиенти и реализирани продажби.

Данните, които търговците ще подават към фискалните оператори, ще бъдат криптирани, но въпреки това редица собственици на фирми искат да подават данните за реализирания оборот директно към софтуера на НАП, без да използват посредници. Това вероятно ще бъде и по-евтин вариант за търговците.

Целта на алтернативния начин за отчитане на оборота е да бъде сигурно, удобно, бързо и евтино решение за бизнеса, коментират от НАП. А потребителите вместо хартиена касова бележка ще получават имейл на електронната си поща или съобщение на мобилния си телефон.

Контрол

300 млн. лв. са неплатените данъци

Близо 300 млн. лв. са неплатените данъци в електронната търговия в рамките на година, показват оценки на Националната агенция за приходи. Заради пандемията продажбите чрез интернет нарастват много бързо.

Това е една от причините в НАП да обмислят алтернативен вариант за отчитане на продажбите, който да е по-удобен и по-евтин за бизнеса. Същевременно от НАП затягат контрола върху некоректните онлайн търговци като правят проверки и ревизии.

Най-често измами правят хора, които продават стоки без въобще да отчитат оборота си и да плащат данъци. Но от НАП получават данни от куриерските фирми за доставките на стоки с наложен платеж. Така засичат хората, които реално извършват търговска дейност, като продават с обяви в интернет.

Коментари

Задължително поле