Нарастват наемите на офиси в София

Основен клиент са IT компаниите

Над 50% от планираните работни пространства вече са договорени

Наемите на първокласни офис площи в София се повишиха през първото тримесечие на тази година заради голямото търсене, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Средните оферти в сегмента на първокласните офиси вече са 14 евро за кв. м, при 13,5 евро за кв. м през 2017 г. Като цяло при високия клас офиси наемите варират между 12 и 14 евро за кв. м в зависимост от локацията на сградата. Най-скъпо се предлагат сгради в централните райони и по протежение на големите булеварди. Наемните цени за клас B се движат между 9 и 11 евро/кв. м.

„Наемодателите остават в комфортна позиция в резултат на все още ограниченото предлагане на първокласни офис площи и това доведе до нов плавен ръст на наемите. Очакваното завършване на над 190 хил. кв. м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не очакваме наемите да продължат да се покачват“, коментират от компанията.

По данни на Forton през първото тримесечие на 2018 г. са сключени наемни договори за 36 296 кв. м офиси, което е 4% ръст спрямо същия период на миналата година. Продължаващото покачване на обема на пазара е в резултат от набраната инерция през 2017 г., когато наемните сделки достигнаха рекордните почти 200 хил. кв. м. Основен двигател остават компаниите от IT и BPO сектора (включващ центровете за обслужване на клиенти и за поддръжка), които се разрастват или търсят по-добри локации.

Сред по-значимите сделки през периода беше тази за 6 300 кв. м в широкия център на София, в новострояща се офис сграда, чието завършване се очаква тази година. С този и други сделки през периода над 50% от планираните за завършване през 2018 г. офис площи вече са заети. Договорът на Kaufland Services за 2 082 кв. м в сградата на строителната компания „Филто-С“ на бул. „Тодор Александров“ е друга важна сделка от началото на 2018 г.

През първото тримесечие нямаше нови завършени сгради и общото предлагане на офис площи остана 1 728 233 кв. м. Средното ниво на незаетост на пазара леко намаля до 9,2% в резултат от високата наемна активност и липсата на новозавършени сгради. Прогнозите обаче са нарастващото предлагане да доведе до плавен ръст на свободните площи през следващите години.

Коментари

Задължително поле