Нараства интересът към готовите жилища

Много хора не искат да се занимават с майстори и предпочитат да купят напълно завършен апартамент.

Предпочитат да има голяма тераса или двор

Хора, останали без доходи, се местят на по-малка площ

Преграждат помещения за повече стаи

Хората все по-често търсят готови жилища, които само да обзаведат или директно да заживеят в тях, казаха брокери на имоти. Затова строителите се преориентират към продажбата на напълно завършени имоти с подови настилки, шпакловани стени, монтиран санитарен фаянс и поставени врати. Напълно готовите апартаменти са по-скъпи, но много хора не искат да се занимават с майстори, и затова ги предпочитат. Освен това при покупката на готов апартамент човек вижда крайната цената. А при покупка на апартамент, който се нуждае от довършване или ремонт, често не знае още колко трябва да даде за майстори.

Все още има интерес към панелните жилища, казват брокери на имоти. Често това се дължи на емоционална връзка към този тип имоти или желание на родителите да купят жилище на децата си, сходно с това, в което са израснали. За други купувачи по-важно е разположението на стаите и големината им, квартала и цената на апартамента, а не толкова дали е панелен или не.

Пандемията доведе до промени в желанията на купувачите. Нарасна интересът към имоти, които преди Covid-19, не бяха толкова атрактивни. Това са апартаменти на последния етаж с големи тераси и по възможност с богато озеленяване, апартаменти на партерни нива в затворени комплекси със собствени дворни площи, селски къщи и парцели, сглобяеми къщи край големите градове.

Много купувачи искат балконът или терасата да не са просто място, където да сложат климатика или да прострат прането си, а да могат да прекарват и известно време там. Терасите стават съществена част от жилището и архитектите трябва да имат предвид това в своите проекти, коментират брокери. Купувачите оценяват високо и имоти, които дават възможност за гъвкавост на вътрешните пространства. Част от купувачите искат с не твърде голяма инвестиция да могат да преграждат помещения, така че членовете на семейството да работят и учат в самостоятелни стаи.

Мотивите на хората да продават имот са доста разнообразни. Част от продавачите искат да се преместят в по-голям дом, други пък са купили имота на по-ниска цена преди няколко години и сега искат да осребрят печалбата. Но има и хора, които са останали без или с по-ниски доходи и затова искат да намалят жилищната си площ. Те продават голямото си жилище, за да купят по-малко, а с останалите пари да покрият текущите си нужди.

Хората да внимават, когато купуват или продават недвижим имоти, съветват експерти. Най-добре е да използват услугите на брокер. Купувачите трябва да обръщат внимание какъв договор подписват, да са сигурни, че имотът е собственост на този, който го предлага, и да внимават за скрити проблеми. За продавачите пък е важно кога и как ще си получат парите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти