Нарендра Моди - Премиер за йога пример

От векове йогата е начин на живот на Индия, а през последните години - популярна и в България. Йога е смесица от физически, умствени и духовни практики, които не просто ви държат във форма, но ви държат здрав и в кондиция. Йогата е точно противоположната практика на тази, с която се гордеем у нас, че гоним Covid-19 - Асана-ракия.

Преди десетина дни премиерът Нарендра Моди качи в Youtube пул от 17 видеоклипа, в които той дава практически указания как правилно да се изпълняват 14 асани.

Моди е пламенен последовател на йога.

“Не съм нито фитнес експерт, нито медицински експерт. Практикуването на йога е неразделна част от живота ми от много години и смятам, че това е полезно. Сигурен съм, че много от вас имат и други начини да останат във форма, които вие също трябва да споделите с другите. По време на тази криза (коронавирусната пандемия) йога може да бъде чудесен източник, който да ви поддържа безопасни, здрави и фитнес”, написа Моди в туитър.

Асаните в ютюб са анимирани и със субтитри на различни езици, така че не само индийци, но и хора, които търсят спасение в изолацията по цял свят да се възползват.

Нарендра Дамодардас Моди е роден на 17 септември 1950 г. в град Ваднагар, щат Гуджарат. Той е третото от шестте деца в семейството на Дамодардас Мулчанд Моди (ок. 1915-1989) и съпругата му Хирабен. Като малък продава чай в магазинчето на баща си. Интересува се от политика от дете. Завършва политически науки в Гуджаратския университет в Ахмедабад. От ранна възраст участва активно в  Национална доброволческа организация, а от 1987 година и в Индийската народна партия.

През 1998 г. от името на тогавашния действащ лидер на партията Бхаратия Джаната - Лал Кришна Адвани, той ръководи предизборната кампания на тази партия в щата Гуджарат и Химачал Прадеш. През октомври 2001 г. той става губернатор на щата и започва епохата Моди.

Икономическият модел на Гуджарат следва типично класически либералната рецепта - глобализация, приватизация, намаляване на администрация, свободна търговия и приветлив инвестиционен климат. Шефът на индийския автомобилен гигант ТАТА казва пред CNN, че в Гуджарат е преминал през цялата инвестиционна процедура, нужна за построяване на завод, само за три дни, а това в другите региони обикновено отнема цял един многогодишен мандат. Държавното управление в Гуджарат е често критикувано, че не полага достатъчно усилия за социалното включване. Но Моди има една непроменлива философия - който не работи, не трябва да яде.

През май 2014-а на най-големите демократични избори в историята на човечеството - над 550 000 000 гласували индийци наказаха тежко клана Ганди и дадоха властта на опозиционната партия Бхаратия Джаната със смазващо мнозинство от 282 от 543 места в долната камара на индийския парламент.

Бързо започва реформи в стил Гуджарат. Вече втори мандат той се опитва да модернизира Индия не само като икономика, но и като общество. Среща много съпротива, но драстично намалява корупцията и задвижва тромавата администрация. Индийската икономика се превръща в една от най-бързо развиващите се в света. След парична реформа Моди успява да изкара огромната част от сивата икономика на светло и така постъпленията от данъци му помагат да започне и дълбоки социални реформи.

През неговто управление се развива много мощно инфраструктурата на страната. Към момента са достигнати рекордните 26 километра завършена магистрала на ден. Индия се превърна в една от водещите технологични страни в света, а в страната се намират едни от най-големите централи на световни компании.

Нарендра Моди активно общува със своите привърженици чрез социалните мрежи. Броят на последователите на неговата страница в Twitter към януари 2019 г. е 56 милиона души, а на снимката си в профила е с маска, за да вдъхнови индийците да се предпазват от коронавируса.

Прави впечатление, че от политиците само американските президенти - Барак Обама и Доналд Тръмп имат най-много абонати. Моди често публикува туитове на езика на страната, в която прави официално посещение.

Той е вегетарианец. Пише стихове на езика на гуджарати.

 

Изкусен е в речите

Нарендра Моди е известен с майсторските си речи. Освен че оставя след себе си вдъхновяващи цитати, често проявява и чусвстото си за хумор. През 2014 г., на посещение в Мумбай, разговаря с медицински работници. В разговора става дума за Бог Ганеша и Моди заявява, че Ганеша е доказателство, че пластичната медицина в Индия е от древни времена - Бог Ганеша е с глава на слон и тяло на човек.

По-силни обаче са неговите послания за труда:

“Трудната работа никога не носи умора. Тя носи удовлетворение.”

“След като решим, че трябва да направим нещо, сме способни да извървим километри напред.”

“С пистолета можете да направите земята червена, но ако имате плуг, можете да направите земята зелена.”

 

За него

Пример за подражание

Животът на министър-председателя Моди подчертава безграничните възможности на тази велика нация. Той започна своя път като продавач на чай. Когато беше млад, той работеше в кафене в този град. Господин премиер, вие не сте само гордостта на Гуджарат. Вие сте живо доказателство, че с упорит труд и преданост индийците могат да постигнат всичко, каквото и да било, каквото пожелаят.

Доналд Тръмп, президент на САЩ, при посещението в Индия

 

Ценен приятел

Премиерът Моди е един от най-надеждните ми и ценни приятели. Гравирайки историята в сърцето си, аз се посветих на поддържането на приятелството с Индия.

Шиндзо Абе, министър-председател на Япония

 

Революционен лидер

Вие сте революционен лидер в най-добрия смисъл на думата “революция”.

Бенямин Нетаняху, и. д. премиер на Израел, при срещата им в Израел

 

Природата е неговия дом

Премиерът е вегетарианец, но нямаше как (по време на снимките) да се ядат ядки или нещо подобно. Но в природата можете да преживеете доста добре с горски плодове, корени, растения. Премиерът е прекарал младите си години в дивата природа, така че му беше много удобно. В крайна сметка се намръзнахме, намокрихме порядъчно, но споделихме страхотен индийски чай заедно и това беше много специален момент за мен.

Беър Гилс, водещ на “В дивата природа” по “Дискавъри”

Коментари

Задължително поле