НАСА прихваща “Богът на хаоса”

Космическият кораб на НАСА ще разгледа промените на повърхността на скалата.

Приближава се до орбитата на Земята

OSIRIS-REx няма да кацне на повърхността

Космическият кораб на НАСА - OSIRIS-REx, който наскоро се завърна от историческа си мисия, беше повторно изстрелян. Сега той ще изследва астероида „Богът на хаоса“, започвал да се приближава до орбитата на Земята, обявиха от космическата агенция, цитирана от Фокс Нюз.

Апаратът бе изпратен да проучи изключително близкото прелитане на астероида „Апофис“ до Земята през 2029 г. Космическият кораб се върна на Земята през септември, след като прекара седем години в събиране на проби от космическата скала Бену. Астероидът е огромен като диаметърът му е 340 метра.

Апофис, известен също като „Богът на хаоса“, се очаква да прелети близо до Земята на 13 април 2029 г. от около 20 000 мили разстояние - по-близо от някои създадени от човека сателити и дори може да бъде видим в източното полукълбо.

Земната гравитация ще повлияе на космическата скала, когато се приближи до орбита и OSIRIS-APEX ще проучи последствията, за да види „как се променя нейната повърхност“, според Ейми Саймън, учен по проекта на мисията.

Очаква се въздействието на Земята да промени продължителността на деня на астероида, който в момента е около 30,6 часа на ден. Това също може да повлияе на „Бога на хаоса“ и на него да има свлачища и земетресения.

„Ние знаем, че приливните сили и натрупването на купчина материал от развалини са основополагащи процеси, които биха могли да играят роля във формирането на планетата“, каза в изявление Дани Мендоза Дела Джустина, главен изследовател за OSIRIS-APEX в Университета на Аризона в Тусон.

Космическият кораб ще срещне астероида от тип S на 13 април 2029 г., но няма да кацне на повърхността му, а по-скоро ще бъде близо до него в продължение на 18 месеца.

Той ще разгледа промените на повърхността и ще картографира повърхността, и ще анализира химическия състав на скалата, казаха от НАСА.

Въпреки че скалата е все още на пет години от Земята, учените ще я наблюдават, докато се приближава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии