НАСА: Проектобюджетът на САЩ позволява да се подготви кацане на Луната през 2024 г.

Проектът на федералния бюджет на САЩ за фискалната 2021 година демонстрира подкрепа от администрацията на САЩ за плановете на Националната администрация по аеронавтика и космическо пространство (НАСА) за кацане на астронавти на Луната до 2024 г. Това изявление направи в понеделник директорът на НАСА Джим Брайденщайн.

„Проектобюджетът съдържа 12% увеличение на [финансирането на космическия отдел] <...>, каза той. „Подкрепата от президента се засили точно в момента, когато поставихме основите за първото кацане на жена и следващото кацане на мъж на южния полюс на Луната до 2024 г. Този [проекто] бюджет ще ни позволи ясно да следваме нашия план“.

Брайденщайн подчерта, че счита, че един от най-важните аспекти е отпускането на „повече от 3 милиарда долара за развитие на (лунен) модул за кацане“. „За първи път след изпълнението на програмата „Аполо“ имаме пряко финансиране за създаването на модул за кацане“, отбеляза ръководителят на НАСА. Програмата „Аполо“ стартира през 1961 г. и предвижда кацането на човек на естествения спътник на Земята. Това се състоя през юли 1969г.

В понеделник правителството на САЩ публикува проект на федералния бюджет, предложен от администрацията, който включва 25,2 милиарда долара за НАСА. Според справочните материали на Белия дом, бюджетът „предвижда увеличено финансиране на иновативни програми, които ще позволят на астронавтите да кацат на Луната, както и подкрепа за предварителни мисии и напреднали технологии, които ще позволят по-нататъшни изследвания [на космоса]“.

Преди това НАСА обяви, че новата програма за проучване на луната в САЩ се нарича Artemis (Артемида). Тя ще се състои от три етапа. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, монтиран на ракета SLS (Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята, планирано е за втората половина на 2020 г. Вторият етап (Артемида 2) - полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда - е планиран за 2022 година. На третия етап от мисията (Артемида 3) НАСА очаква да извърши кацането на астронавтите на Луната през 2024 г. и да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те.

Коментари

Задължително поле