На 20 май 2019 да почерпят

Ето ги финалистите в „Гласът на България“

Експлозия е избухнала в иракската столица Багдад

„Политическо чудо” на изборите в Австралия Управляващите спечелиха при прогнозирана победа за опозицията

Бойко Борисов обсъди с Хайко Маас актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз

Австрийската прокуратура се е отказала да започне разследване по отношение на Щрахе

Димитър Попов, бившият вратар на ЦСКА и „Левски“, ексклузивно пред „Труд“: Американската мечта е капан за балъци

Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Президентът Радев: Срещите за нов главен прокурор са в отговор на обществените очаквания

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 май 2019

Швейцария затяга правилата за оръжията Изискваните от ЕС мерки бяха одобрени на референдум с 67% срещу 33% против

Калоян Паргов: София може да бъде като Прага, Загреб, Братислава, но не с това управление

Наско Михов – От топлото до АЕЦ

По средата на реката не се сменят конете. По средата на зимата обаче АЕЦ “Козлодуй” ще има нов изпълнителен директор. Наско Михов, инженер и финансист, бивш шеф на “Топлофикация София”, сега заема поста на инж. Иван Андреев, за когото беше съобщено, че е пожелал да бъде освободен от ръководството на Първа атомна по здравословни причини.

За Наско Михов са известни много неща, има десетки публикации, единственото, което не се знае, е чий човек е.

Михов е роден през 1960 г., учи в селскостопански техникум в Русе. Завършва Техническия университет във Варна и постъпва на работа в АЕЦ “Козлодуй”. Отначало работи в лабораторията за диагностика и контрол на централата, после – в реакторен цех. Политика в стратегическото предприятие е кадрите да се стимулират да повишават квалификацията си. Наско Михов завършва второ висше образование в Стопанската академия в Свищов, става финансист. Продължава работа в търговското управление на АЕЦ “Козлодуй”. В атомната електроцентрала натрупва 16-годишен стаж.

По онова време Наско Михов е приятел с друг перспективен инженер – Александър Николов, който също през годините достига най-високия шефски пост в АЕЦ, а сега работи в БАН. Двамата са толкова близки, че заедно строят къща, но по-късно Михов се оттегля. И за двамата техни колеги казват, че са “прекалено емоционални”.

В Козлодуй Наско Михов е до 2001 г. После известно време работи като експерт по продажбите в “Сименс България”. Следващата добра позиция заема по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. той става съветник на министъра на финансите Милен Велчев и е такъв до края на мандата през лятото на 2005 г.

Неговият профил се оказва подходящ за участие в бордове на държавни компании. Професионалната му биография се обогатява с длъжности, като председател на Свободна зона – Пловдив, член на Управителния съвет на “Информационно обслужване” АД, ръководител на държавната мегакомпания “Публични инвестиционни проекти” ЕАД, а по-късно и неин ликвидатор.

През януари 2007 г. кмет на София е Бойко Борисов, правителството е на Тройната коалиция, а министър на енергетиката е Румен Овчаров. Мажоритарен собственик на “Топлофикация София” е Столичната община, но миноритарен дял има и държавата. След скандали, обвинения в злоупотреби и арест на шефа на парното Валентин Димитров – Вальо Топлото, Столичният общински съвет обявява конкурс за изпълнителен директор на “Топлофикация”. Явяват се 23-ма души. В късата листа са избрани петима. Сред тях е например Петър Илиев, който сега е изпълнителен директор на НЕК и председател на съвета на директорите на държавната мегакомпания “Български енергиен холдинг” (БЕХ). Тогава обаче общинарите не избират него за шеф на столичното парно, а се спират на Наско Михов. Той е победител в конкурса, но е изтеглил късата клечка. Столичната топлофикация вече се е превърнала в мръсна дума, хиляди софиянци не плащат фактурите си, дружеството не може да погаси задълженията си към “Булгаргаз”, следва запор на банкови сметки.

Известно време общинските съветници от БСП са смятали, че Наско Михов е човек на Румен Овчаров, но в един момент пасивите на парното им идват в повече и те открито искат оставка. Обаче съветниците от спектъра център-дясно – НДСВ, СДС, “Гергьовден”, са ги изпреварили. А кметът Бойко Борисов е солидарен с възмущението на абонатите от високите януарски сметки за парното и изразява съмнения, че дружеството се източва. Резултатът е, че Михов напуска, след като е бил начело на “Топлофикация София” по-малко от сто дни.

След това той отново е в ръководството на “Информационно обслужване”, работи и в Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО). Предприятието пое управлението на четирите по-малки блока на АЕЦ “Козлодуй” след предсрочното им затваряне в началото на миналото десетилетие. Първите два бяха разглобени, годното оборудване – продадено, а металните конструкции – нарязани за скрап. Преди да напусне площадката, всяка бурмичка трябва да премине през контрол за радиоактивно замърсяване. В предприятието казват, че изпълнителният директор Дилян Петров и Наско Михов добре се разбират, даже са приятели.

Зимата е изпитание за мениджърите на всички енергийни обекти. В добавка пред ръководството на АЕЦ “Козлодуй” стои въпросът до есента на следващата година да се поднови лицензът за работа на шести блок, а след това да се изпълни и програмата за повишаване на мощността на пети и шести блок до 104%.

 

Напуска частния си бизнес

Новият шеф на АЕЦ “Козлодуй” е имал и частен бизнес със заявен много широк предмет на дейност, включително търговия с отоплителна техника. В “Отопление БГ” ЕООД той е бил едноличен собственик до 15 ноември тази година, когато я прехвърля на съпругата си Ренета Крумова Петкова – Михова. В същия ден прави това и с “ЕкоАрт Консулт” ЕООД. И двете фирми са регистрирани в Банкя на ул. “Захарий Стоянов” 2В. Решението за назначаване на Наско Михов за изпълнителен директор на централата стана известно на 20 ноември.

 

За него

Не е парашутист в системата

Не мога да кажа нищо лошо за него. Със сигурност той не може да бъде определен като парашутист в системата, защото познава централата и дейността й отвътре. Целта на една АЕЦ е да произвежда електроенергия и да я продава, за да печели. Все пак ситуацията в енергетиката в момента е изострена и ще има нужда от известно време, за да се адаптира.

Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ

 

Той е креативен човек

Познавам Михов от времето, когато бях председател на комисията по политически мониторинг на “Топлофикация София”. Тогава ми го изпрати Милен Велчев и трябваше да го обучавам известно време. Той спечели убедително конкурса за директор на топлофикацията, представи се най-добре от всички. Той е креативен човек, напредваше бързо. Работил е в АЕЦ “Козлодуй” и централата не му е непозната. Може да е бюрократ, но ще се справи.

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

 

Ще се справи, ако консолидира хората

Най-важният капитал на една ядрена централа са хората. Затова е важно новият директор да ги консолидира, за да застанат зад него. Той ще се справи с това. Желая му успех. И да не забравя, че основната му задача е да поддържа имиджа на АЕЦ “Козлодуй” и параметрите на централата.

Валентин Николов, бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Изобщо невярна биография. Той е от Ловеч и е завършил немската езикова гимназия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.