Натикахме се в скандал, който не е наш (обзор)

Георге Иванов обвини премиера ни, че заема страна и не реализира основната цел на европредседателството

Македония и Гърция да решат спора за името

„Натикахме се в скандал, който изобщо не е наш. Спорът е между Гърция и Македония и те трябва да си го решат”, коментира пред журналисти след завръщането си от Израел премиерът Бойко Борисов. В изявлението си той обясни какви са мотивите му да откаже среща с македонския президент Георге Иванов. „Към президента Иванов съм се отнасял винаги с огромно уважение“, посочи министър-председателят.

“Винаги, всяко свое изказване съм започвал с това, че по никакъв начин не се месим в работата на институциите на Македония, в спора за Гърция за името”, обясни той и изтъкна, че този спор продължава десетилетия и блокира Македония.

“Независимо, че Ципрас и Заев са социалисти те са храбри и силни. Те са от противниковото ми политическо семейство, но имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат.” Премиерът допълни, че в Гърция и Македония трябва да се вземат непопулярни, тежки решения и за двата народа. “Доказано е обаче, че ако не се стигне до решение, няма да могат да помръднат нито крачка напред”. Борисов обяви, че опозиционните партии и в Гърция, и в Македония били “най-добрите негови приятели”.

Според Борисов негова среща с македонския президент в момента щяла да е предателство. “След срещата Заев-Георги Иванов нямаше как аз да посрещам президента с фанфари, не днес е денят”, обяви Борисов. “Нека да преспим и да го обмисми пак”, каза още той.

Според премиера ни Македония е камък, който ако се захване добре, ще държи целия строеж. “Няма по-бедни, няма по-изостанали, няма по-неразвити държави от нашите”, смята още Борисов. По думите му единственото, което правителството ни иска за Македония, е влизане в НАТО и ЕС, европейска интеграция, просперитет и свързаност.

“Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не можаха да го направят. Нашето споразумение за добросъседство няма отношение към спора за името на Македония”, заяви Борисов.

На въпрос как приема критиките на президента Румен Радев, Борисов отговори: “Това е негово право. Той подчерта, че президентът на Македония е гост на нашия държавен глава и затова “нека той си го приема”.

Президентът на Македония Георге Иванов не остана безучастен и задочно отправи упреци към Борисов.

“Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си”, заяви на пресконференция Георге Иванов след среща с българския държавен глава Румен Радев.

 

Протести в Скопие

Вот на недоверие срещу Ципрас

Основната опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация” внесе вот на недоверие на правителството на Алексис Ципрас заради споразумението за новото име на Македония.

„Това е акт на отговорност, насочен към използването на всяка възможност за предотвратяване на сделката”, обясни лидерът на „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис. Коалицията на Ципрас има мнозинство от 154 депутати в 300-местния парламент. Младшият партньор в управлението - „Независими гърци”, се обяви против договорката за името, но същевременно посочи, че няма да предприема действия за сваляне на правителството. Недоволството и в Македония от новото име накара стотици граждани да излязат в сряда вечерта на протест в Скопие, на който бяха скандирани обиди по адрес на премиера Зоран Заев.

 

Президентът Румен Радев прие македонския си колега Георге Иванов на „Дондуков 2”

Искаме гаранции след смяна на името

Нашият договор с тях допуска прекратяване

03-01Президентът Румен Радев прие колегата си Георге Иванов, който е на визита у нас по негова покана, и по време на разговорите между двете делегации го призова да възстанови диалога с правителството в такъв критичен момент за Македония.

Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство и добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев по време на съвместна пресконференция с президента Георге Иванов, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега. Радев изтъкна, че ако се сравнят двата договора - този между Гърция и Македония и този между България и Македония - ще се види, че този с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване.

“Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции”, уточни държавният глава. “Цялата ситуация около тези два договора ни поставя в положението да искаме допълнителни гаранции, категорично да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Република Македония за организации на наша територия, които имат политика, насочена срещу нашата Конституция”, смята президентът.

Аз очаквам от българското правителство и Министерство на външните работи, като допълнителна гаранция за изпълнение на клаузите от нашия договор - да впише тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Република Македония за членство в ЕС. Това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията”, бе позицията на Радев.

 

Кристиан Вигенин, БСП:

Ситуацията изисква повече разум

02-vigeninОтказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге Иванов е директна намеса във вътрешния спор в Република Македония. Аз не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история. Може би се е случвало да няма такъв прием, когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам то е било планирано и струва ми се, че това е една доста директна намеса в един вътрешен спор в Република Македония. От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме свидетели вчера.

 

Любчо Нешков, журналист:

Спорът не е за името

02-neshkovСпоразумението ще бъде подписано, ще влезе в сила, ще бъде ратифицирано. Това споразумение слага край на така наречения югославски проект на Балканите, защото в новото наименование, малко хора обръщат внимание, липсва вече думата Югославия. Спорът беше тази държава да не съществува като независима. Това е проблемът. Спорът не е за името. И в крайна сметка договорът между Атина и Скопие слага точка точно на тази опасност. В Република Македония не е имало преброяване от 2001 година. Следващото преброяване ще докаже кой кой е и колко хора живеят в Република Македония. Македонският президент Георге Иванов прави тежки политически гафове в най-важните моменти.

 

Красимир Каракачанов, вицепремиер:

Какво да говорим със саботьор на своята политика?

02-karakachanovПравилно решение на премиера Борисов. Той (президентът на Македония, б.р.) е основната причина да се развалят нещата в преговорите между Македония и Гърция за името. И всъщност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България. Правилно са постъпили премиерът и външният министър, защото какво има да говориш с Георгe Иванов, който на практика спъва усилията на правителството в Скопие за постигане на някакъв компромис по отношение на спора с името, а България беше една страна, която помага на Македония за НАТО и ЕС. И един такъв, който саботира твоята политика, какво да си говориш с него?! И един от близките му сътрудници продължава да работи по линия на техните служби оперативно, няма да му казвам името, но да се знае, че и това знаем.

 

Юлиан Ангелов, ОП:

Дадохме ясен знак

02-angelovС отказа на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент се дава ясен знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди една година. Президентът на Македония продължава да изпълнява тази политика. Българската позиция е правилна, защото той може да е президент на друга държава, но в крайна сметка България в момента като ангажирана държава, която иска да подкрепя интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи лукса да подкрепя лидери, които работят срещу тази интеграция на Западните Балкани в ЕС. Искаме хората в Македония да живеят и да водят един по-нормален и свободен начин на живот.

Коментари

Задължително поле