Общината и полицията в Сливен – със съвместни мерки на кооперативния пазар

Купуваме повече хлебопекарни и по-малко смартфони

В Испания от коронавируса са починали 605 души за един ден

6500 души подадоха годишните си данъчни декларации в НАП-Велико Търново Доходите на физически лица се обявяват до края на април

Борисов: Ще кандидатстваме отново за еврозоната до края на април (ВИДЕО) България е в прекрасно финансово и икономическо структуриране, заяви премиерът

Пари от оперативните програми ще бъдат пренасочени за борба с пандемията Държавата купува още 30 000 теста за Covid-19

Защитни екрани пазят от зараза чиновниците в община Павликени

Масовото тестване в Банско се отлага за следващата седмица

Първа жертва на коронавируса в Сливен

Шофьор постави табели от жигула на рено

Пълна забрана за движение по Великден в Северна Македония

Звезда в гимнастиката стана порно актриса

Пробното преброяване на населението ще е само електронно То ще се проведе от 20 до 30 април

Мъж наруши повторно карантината си в Исперих Грозят го лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Евакуираха блок в Шумен заради граната Час и половина на въздух

НАТО – любов необяснима За годишнината на пакта родните политици се вричаха във вярност на евроатлантическите ценности като партийни секретари в социалистическия интернационализъм

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Алиансът бил свят и вечен, казват. Къде тогава са Отечеството, майката, децата?

Тези дни в НАТО духнаха 70 свещички. А ние, тук в България – 15. Толкова години минаха, откакто сме член на Алианса. Очаквано фанфарите за двата юбилея бяха внушителни. Та сред елейните слова ми се мярна мисъл, че членството ни в пакта е първата ни победа през XXI век. Няма шега – цитирам по памет, но такъв бе смисълът. Боже, каква мъка се крие зад този наведен шаблон. За да си победил, трябва да си се сражавал срещу някого. Не знам България да е е участвала във война от близо 75 години.

В Камбоджа през 90-те дадохме 10 жертви, но мисията там под егидата на ООН не бе война. В по-ново време 13 български войници загубиха живота си в пясъците на иракските пустини. Но само един от тях бе убит в реален бой. Останалите загинаха при други обстоятелства, което не омаловажава значимостта на техния дълг. Светла им памет на всички!

Тези жертви бяха една от причините да ни приемат в съюза, въпреки че не бяхме готови за членство. Тогава кабинетът твърдеше, че пращаме войници в Ирак, за да посрещнем тероризма в бърлогата, за да не дойде у нас. Разтълкувахте ли този “политшедьовър”, че на мен ми е трудно? Или следния: “Българската армия ще прокара път за родните предприемачи в нов, демократичен Ирак”. Уверяваха ни, че едва ли не ще вървят след батальоните ни с куфарчета в ръце. Нещо не се сещам какъв бизнес развиваме с Ирак?

Обещаваха ни управниците, че кръвта на тези момчета ще бъде осребрена, уви – не стана. Лъвският пай при възстановяването на следвоенен Ирак лапнаха други. Ние не взехме и трохи.

Освен, че кърваво изстрадахме приемането ни в НАТО, ние си го купихме. Буквално. Тогава управляваше царят. Той хитро разхвърля големи оръжейни поръчки за войската – от Германия камиони, джипки и рейсове, от Франция – вертолети, от Италия – транспортни самолети. За да си осигурим подкрепа за членството ни. Защото изброените държави са от основните играчи в пакта. Голяма българска сделка не получиха само САЩ. Но ето, че сега се реваншираме, даваме на американците най-скъпия проект за превъоръжаване на оредяващата ни армия – купуваме изтребители Ф-16. Може би победа е, че ще ги получим преди Тайван и Мароко, представяте ли си, както бодро уверява, че не сме в общия кюп един от замовете на МО.

“Първата ни победа през XXI век” вероятно е метафоричен изказ на желанието на политиците да демонстрират какъв верен съюзник сме. Да не би някой да ни заподозре, че все още не сме. Интересно каква метафорична победа извоювахме! Аха, досещам се! Сразихме безпощадно бившата соцармия, за да изградим нова. Извинете, но засега не се получава, тъй като тя беше в пъти по-мощна – по численост и въоръжение, боеспособност и боеготовност от днешната. Нищо че бе наборна.

Армейските постулати сочат, че професионалната е по-добра, но имам предвид очевадна българска реалност. Пред която и логиката е безсилна. Мога да говоря с часове по темата само с факти. Сред еуфорията ми се мярна и заглавие от конференция ли, от кръгла маса ли, няма значение: “НАТО – кауза свята и вечна.”

Значи лъгал съм се, че святото в живота ни може да е родината, майката, децата. Не иронизирам, а ми е мъчно, че днешните ни политици нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Като техните соцпредшественици, които се кълняха в една друга вечна кауза. Сегашните пък евроатлантическата интеграция я нямат за нищо, премятат я като дъвка. Това е нещо, което отблъсва хората, дори и да е стойностна. Както навремето ни зомбираха с вярност в социалистическия интернационализъм, така сега методично ни набиват в главите, каква еманация на човешкото развитие са евроатлантическите ценности. Които не знам да са обосновани семантично в научна дефиниция.

Дори наш политик обясни, че с приемането ни в пакта сме направили своя цивилизационен избор. Значи членството във военен (по-точно политико-военен, б.а.) съюз се обявява за връхна точка на обществения прогрес в България, която вече е достигната.

Наскоро бившият президент Петър Стоянов разказваше как разпоредил на служебния му премиер Стефан Софиянски да подаде молба за членство в НАТО. Така се разбра, че тогавашният президент Бил Клинтън се учудил, че България се натиска да я приемат в Алианса. Това е най-малкото недоразумение. Става дума за друго. За разминаване с елементарните принципи на демократично управление. Според простичките учебникарски понятия демокрацията е народовластие. Тоест форма на управление, при която държавната власт произтича от народа. Той е суверенът на властта. И именно той трябва да се произнесе, чрез референдум, по такъв геостратегически въпрос, определящ развитието на страната с десетилетия напред. Вместо това обаче се взима решение в отсъствието на парламент и политически живот. Сега това е повод за гордост. В Швейцария една улица не могат да си позволят да разкопаят без да се допитат до хората. Докато у нас народа го юркат като стадо овце на паша.

Абсурдно е да се обявява приемането в пакта за най-голямата ни победа през XXI век. Можеше да е, ако войската ни бе въоръжена, осигурена и подготвена по натовските стандарти. А тя е далече от тях. Подобно мислене издава Байганьовски манталитет. Нали помните героя на великия Алеко как поучаваше: “Ти ще цалунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз – краката; ти ще цалунеш на друго място, аз – на още по-друго място.”

Член сме на Алианса и трябва да бъдем коректни съюзници. Но нека запазим достойнство, за да ни уважават. Не видях в западни медии статии за годишнината на пакта с твърдения, че Алиансът е свята и вечна кауза. Приемането ни не бе победа, а игра на геоконюктурата. Зад която винаги наднича политическо съперничество. Нали помните как наш министър плака, когато на 2 април 2004 г. вдигаха родния флаг в централата на пакта в Брюксел. Тогава един форумец попита, а защо не плака, когато ни накараха да закрием 4 блока на АЕЦ Козлодуй?

Преди години наш генерал, умен и интелигентен мъж, попита гарантира ли някой, че НАТО ще го има да речем след 20 г. и какво правим тогава? Сложен казус за елита ни, който упорито не иска да проумее, че няма вечни съюзи, а има вечни интереси.

Трябва ли да приемем за чиста монета мантрата за единството на евроатлантическото семейство? “Циментовата спойка” на социалистическия интернационализъм не пречеше на “братските” компартии да се ритат по кокалчетата, докато се разтрогне бракът им.

НАТО празнува 70 години. Непоклатимо ли е единството му? Безоблачно ли е съжителството на 29-членното семейство? Забелязват ли се признаци на криза в идентичността? Преценете. Вижте търговската война САЩ- ЕС. Вижте заканите на Тръмп, че европейците трябва да си плащат подобаващо за сигурността, защото ще ги остави сами да се оправят (нали изтече информация, че в тесен кръг е искал да извади САЩ от НАТО-б.а).

Вижте призивите на френския президент Макрон, че е крайно време Европа сама да гарантира сигурност­та си! Вижте опънатите до крайност струни в отношенията САЩ – Турция, заради непоклатимото решение на Анкара да закупи най-добрите засега зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана – руски “С-400”. Въпреки откритите заплахи и натиск на Вашингтон. И въпреки предупреждението на американския вицепрезидент Майк Пенс, че това е заплаха за единството на Алианса, тъй като Турция може да бъде извадена, което не трогва Анкара.

Не знам дали е ясно какво би станало, ако Турция напусна пакта, за която се твърди, че с единия крак вече е навън. Последствията ще са непредсказуеми. Турската армия е втората по големина и мощ в пакта, а това ще го дестабилизира непоправимо. А ако последва и ефект на доминото? Да не се окажем пак на поредния фланг на поредната фронтова линия?
Ще е страшно, ако сме изгорили всички мостове на разбирателство. Външната ни политика не бива да създава врагове, а да гради приятелства. Защото е обезпокоително, че се научихме да живеем само в свят на съюзи – от целувките на единия брат до прегръдките на следващия. Според конюктурата. А това е признак на безсилие поради липсата на национален идеал. Без него как да искаме нацията ни да е сплотена?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. Като не щеш в НАТО бягай в Евразийския съюз докато още не се е разпаднал, че и на него му се клатят краката.

  1. партийната кypва ясновидец все иска някой да му казва какво да прави – робска отрепка кат баща си, плевнелиев, ,цветанов и сие слабоумни безродни евроатлантици.

   1. Партийната проститутка „кмнтр“ пак се подлага на червения *** от изток. Разберете чугунени кратуни: НАТО няма алтернатива за нас, докато на североизток имаме тази озъбена алчна и нагла руска мечка, която разбира само от бой по кратуната и за нея няма други доводи, освен доводите на по-силния. И тази „статийка“ е поредният бълвоч, някой си майкопродавец, нарекъл се вероятно „патриот“, но не за собствената си родина, а за империята на злото, която ни мачка и се гаври с нас вече 140 години.

    1. отрепко робска слабоумна, кмнтр всичко е постигнал сам и на никого за нищо не се надява… за разлика от всяка една евроатлантическа отрепка – като теб, плевнелиев, оня имбецил ясновидец или слабоумния цветанов…

     1. Тъп налъм, к’во си постигнал, бе цървул? Издигнал се до нивото на „завеждащ хибридната атака в трудния вестник“. Изритаха те като крастава кучка от европа, щото мамиш, крадеш, източваш им социалните помощи, биеш и изнасилваш мирни граждани. Ба ти цървула!

     2. хахаха, хапчетата отрепко слабоумна, хапчетата… кажи на цецо слабоумния да не се стиска, ми да ви ги купи на едро.

 2. “Ние не взехме и трохи…” Наистина не взехме само дето оръжейната ни индустрия преживя бум в продължение на години и износа стигна до много високо нива. Все по линия на страни свързани с НАТО или съюзници на САЩ. Не че е повод за гордост, но ако ще говорим за осребряване…

  1. въпрос: а ако не бяхме в нато, нямаше ли да вземаме?

   1. Ц. Нямаше. Купи си въже и и се обеси, оли-го-френ.

    1. Ще се обяся кога ми е кеф да се беся.
     Пий си хапчетата, шизи слабоумно!

 3. безименни гробове за наемниците измрели в азиатските пустини!
  а дъртия изрод симеон, заедно с придворните отрепки трябва да бъде гонен до калотина с тояги!

 4. он топик:
  че евроатлантиците ни са партийни и комсомолски секретари – почти до крак.

 5. Некой да обясни какво точно са тия „Евро-атлантически ценности ?? може би гей парадите , и отричане на ценностите на семейството от мъж-жена !! Това го знае най-добре Цвъц ,нали ходи постоянно на некакви молитви със закуски !?

  1. Щом досега не си разбрал какви са евроатлантическите ценности, няма да ги разбереш никога. Най-добре хуквай за Крим или за донецката „нарадна“ „република“ Хахаха. Там ти е мястото – при паметника на идиота ленин.

   1. Явно си слабоумен тролещ идиот.
    Пий си хапчетата шизи слацоумно.

 6. Добра публикация и нещо което лично аз ценя, подплатена с примери, факти, аргументи. А онези коментиращи които се нахвърлят главно върху автора, а не върху написаното от него, очевидно го правят, защото от истината получават запек и киселини в стомаха. (не пиша за главите им, защото там е празно и няма какво да боли). Политическата помиярщина която ни управлява, се състои от необразовани, но послушни примати, които днес се навеждат мазно пред юбилея на НАТО, а вчера(както се казва), не отидоха на юбилея за разгрома на хитлеризма в Москва. Сами избираме политиците, които имат проблем с морала, освен това са плашливи лалугери пред по-силния началник. Затова вината е в нас-народа и ако не го осъзнаем и продължаваме да им даваме незаслуженото, никой няма да ни помогне.

 7. доналд тръмп:крайно време е сащ да напуснат нато!

 8. доналд тръмп:ако искат истинска сигурност,европейските ни съюзници ще трябва да плащат още!

 9. NE PRESTAVAM DA TVARDJ,4E SAMO ,,BALGARSKATA ARMIJ,,MOZE DA ZASHTITI BALGARIJ!TAK
  A E BILO I V MINALOTO!NA NEJ SME SE KLELI,A NE NA NJKAKVI SAJUZI!ZATOVA TRJBVA DA J IMA I DA E VAZMOZNO NAI-DOBRE VAORAZENA-ZA PREDPO4ITANE NAI-VE4E S BALGARSKO ORA
  ZIE!NA,,SAJUZNITZI-RAZBOINITZI,,SME SE NAGLEDALI I NAPARILI!

 10. G-N TRIFONOV,NIE NJMAME NIKAKVA VINA ZA ,,RAZPADANETO,,NA NJKAKVI SAJUZI I FORMIROV
  ANIJ V KOITO,,SME SE VKJU4ILI,,ZASHTOTO NIKOI TAM NE NI E DAVAL NIKAKVI RAKOVODNI FUN
  KTZII!NIKOGA!SPASENIETO NA STRANATA E V NEZAVISIMA OT OSTANALITE NATZIONALNA POLI
  TI4ESKA SISTEMA I NEOBVARZANOST!DOBRI OTNOSHENIJ S VSI4KI DARZAVI!

  1. Ние си имаме една българска черта. Без да ни питат и без да има нужда се навираме между шамарите. Не ни се води политика на неутралност, не се и опитваме за подобно нещо.

   Една Швейцария е заобиколена от имперски мераци, но успява да запази територията си и суверенитета си през десетилетията, дори и при условията на италианския фашизъм и немския „Нов ред“.

   В този смисъл ние сме зле с политиците си. Нямат успешни решения и попадаме в губещата страна.

 11. За теб членството в НАТО е вредно – тичай в Евразийския съюз да копаш газопроводи. Но за окупираните държави от червените диваци само НАТО е спасение.

  1. както ти писах по-горе троли слабоумно, жалка робска отрепка си – кат баща си и кат децата си.

 12. С Крадливото Ленче,
  и “ атомнуту “ ,
  пръдливо пъсИ

  Эа “ натуту“ иэобщо,
  не ми гаварИ

  …анадъмо, ханъмо…

 13. Тартаковер говори за фактите наГенов и аз му посочих истински факти. Фактите, които аз посочих и твоите ли очи бодът. Затова ли
  изтри коментара?!

 14. Пич, не се ядусой, Те тия “ факти“
  в сегашните “ дискусии“ са
  Рудиментални патки…

  аууу

  секи се е “ надървил“
  и на другио го эабил

  …грубияни…че обиждат…

  хич и „да не ти дреме“
  в тува смешно време

  ами гледай да го ядосаш,
  та да не види нищо на жената
  Между краката…

  урааа

 15. Пактове и Съюэи,
  Надуват срамни буэи

  Иэпускат страшни эвуци
  да плашат овци и боклуци

  та да налапат благата,
  що има Страната

  аууу

  …нема думи…

  от “ тях “ нужда има,
  сал корумпирана
  полит.върхушка “ любима“

  и пред куго китка
  да тури момата

  преди да съй подмила
  между краката

  …нм…

  на лошо мирише,
  поне да се иэбрише

  всичко е въпрос на време,
  а народът КАУЭА ЭА
  РЕФЕРЕНДУМ ДА ПОЕМЕ

  та да види атомното пусИ,
  КОЙ ТРЯБВА СЪДБАТА
  СИ САМ ДА РЕШИ

  А НЕ ФАЛШИВИ КЛУБОВЕ
  НА РАЭНИ БЛЯДОВЕ

  УРААА

  От как свет светува
  един “ пакт“ эаминава

  И ДРУГ ИДЕ
  И ТОЙ ДА СИ
  ОТИДЕ

  УРААА

 16. „Човек и добре да живее…умира“

  Ханът въэдъхнА,

  Па вэе та умрЯ,

  Ама по преди се иэсрА,
  на сите Пактове и Съюэи,
  ЩО НЯКОГА ИМА

  УРААА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.