НАТО отлага срещата на високо равнище, дава на Тръмп време да определи своята политика

Заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ НАТО е решило да пренесе през лятото срещата на високо равнище на Алианса за 2017 г., която трябваше да се състои в началото на годината в централата на организацията в Брюксел, предаде руската редакция на Deutsche Welle.

В ръководството на НАТО са решили да дадат на Тръмп повече време, за да определи своята политика по отношение на Алианса. В организацията смятат, че новият президент на САЩ може просто да не пристигне на срещата, ако тя се проведе дни след встъпването му в длъжност.

Избирането на Доналд Тръмп , който по време на предизборната си кампания наричаше НАТО „ненужна организация“, предизвика сериозни опасения в Алианса. Разглежда се възможността Тръмп да оттегли съгласието си за ротация на американски контингент в Източна Европа. Втора възможност е намаляването на контингента войници на САЩ в Европа.

Най-търпим би сценарий, при който новият президент на страната ще настоява единствено европейските партньори в Алианса да увеличат военните си бюджети.

Коментари

Задължително поле