Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието

Земите на хората край Емона хем са техни, хем не са, защото не могат да се разпореждат с тях.

Заради фалшификациите на „еколозите“ местните не могат да се разпореждат със земите си

Хиляди собственици на частни имоти по българското Черноморие не могат да ги използват, защото са включени в мрежата от защитени зони Натура 2000, казаха пред „Труд“ хора от Бургаско и Варненско.

Както „Труд“ е писал в своите разследвания, границите на Натура 2000 са чертани от „екологичните“ организации от коалицията „За да остане природа в България“ в периода 2005-2007 година.

Сега, заради фалшификациите на „зелените“, с нотариалните актове в джоба собствениците могат само да гледат земите си.

„Едно време се пусна слух - партенка, че някой уж видял в морето край Емона бяла акула. Идваха журналисти, търсиха я. Но сега се появи зелената акула. Тя не е измислица. Лапа всичко по пътя си”, коментират през плетовете местните в района около Емона.

„Тук съм роден и израснал. Живея в Свети Влас, но не дойда ли на нивите на баща ми и дядо ми поне два пъти в седмицата - като болен съм. Но заради зеления рекет не мога да съм стопанин на земята си“. разказва пред „Труд” Апостол Транов, собственицик на терени край Емона и Иракли.

Земите на местните са върнати след 1991 година в реални граници. Тогава те получават нотариални актове. Сега, години по-късно, се оказва, че не могат да ги ползват за нищо - включени са в Натура 2000. Това попарва надеждите им да развиват селски туризъм, да строят, да косят, да сеят овошки или лозя.

„Еколозите“ са написали много неверни неща: че тук има ценни растения, смоци, змии. Дори се срещал тюлен-монах. Това е абсурдно, защото тюленът-монах го няма от век и половина”, казва Транов и добавя: „Против Натура сме в този български вариант. България има конституция и в нея пише, че частната собственост е право на всеки.

„Държавата не трябва да ни налага забрани, а да ни съветва и помага”, подкрепят го и други собственици. Защото вече и на тях е ясно, че Натура 2000 в истинския си вариант не забранява, а само насочва и коригира.

В района основният поминък е бил дърводобивът и животновъдството. Земята е слаба, казват местните. Основната им идея преди години била да я обработват, а не да я продават. Имало много овце, кози и биволи. Сега не се гледат животни, защото всичко е защитени зони.

„Нашите деди са работили тези земи хилядолетия назад, преди още да е имало „еколози“, ЕС, Натура 2000. Предците ни не са унищожили природата, а са я съхранили“, категорични са хората.

„Скоро имахме среща с експерти от Брюксел и те ясно казаха: „Въпреки изхарчените милиарди за европрограми, биоразнообразието в България намалява“. Няма логика да инвестираш в нещо, а то да не се развива. Природата изчезва, защото грешните хора, „еколозите“, опазват природата“, казва още Транов.

Пълен абсурд: Картирането правено на око

Местните чули за пръв път за Натура 2000 през 2006 година и бързо разбрали, че става дума за измама.

„Картирането го правеше синът на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин - Симеон. Без обществена поръчка го дадоха го на него“, спомнят си местните.

„И това момче, без да се допита до научните институти, хваща такива като него - „еколози“, идват по Черноморието, сядат на една маса в Равда, даже не са ходили на място, и казват: това, това, това в Натура 2000 и пляскат по картата. Те са се целили в места, за които са знаели, че ще има инвеститорски интерес. Има резервати в България с изключително биоразнообразие - там Натура 2000 няма. От самото начало целта е била да се рекетират държавата, инвеститорите и местните хора“ казва и Апостол Транов.

История: Манастир се издига сред природата

Сред прекрасната зеленина и пейзажа между горите и морето край Емона, местните се вдъхновяват от гледката - от едната страна е Стара планина, от другата - синята шир и култовия морски фар.

„Малко по-надолу има и манастир. Построен в средата на 18- ти век, когато гръцки кораб потънал наблизо, но капитанът и моряците успели да стигнат до брега. За благодарност, издигнали манастира „Свети Николай Чудотворец”, като камъните донесли от Гърция. Местните пък им помогнали да ги разтоварят и ги пренесли от кораба с волски кола”, разказва Апостол Транов.

Той добавя, че навремето Емона била нещо като гръцкия Атон. Наоколо имало много манастири, и сега местните знаят къде са руините им и често ходят на тези свети места, да ги показват на децата и внуците си. Храмовете били на името на Свети Никола и Свети Димитър. Сега всичко е Натура 2000.

За да има обезщетения за 2501 души: Община и учени възстановяват степи

Пилотен проект за възстановяване на 23 хектара защитени понто-сарматски степи започва община Каварна заедно с експерти от Шуменския университет.

„Той е на стойност 155 000 лв. и ще продължи 3 г. Експериментален е, тъй като никъде в Европа не е правено подобно нещо. Така ще може да се изпълнят изискванията на Брюксел (заблуден от „еколозите“ и започнал процедури срещу Бълария – б.а.) и да се пристъпи към изготвяне на механизъм за обезщетяване на множеството засегнати частни собственици“, съобщи пред „Труд“ кметът на Каварна Нина Ставрева.

„В Натура 2000 са земите на 2501 собственици, повечето от които са физически лица. На практика тези хора не могат да правят в земите си абсолютно нищо, дори лятна кухня или навес. Някои имоти са в урбанизирани територии - с улици и всички комуникации. Не е редно хората, които са ги купили преди десетилетия сега да търпят тотални забрани, но това е факт“, коментира Ставрева.

Жителка на с. Божурец: Обрекоха ни на мизерия заради измислици

„Убиха ни поминъка и бъдещето с измислени степи“ - това споделят с горчивина жители на малкото крайморско каварненско с. Божурец, чиито земи са в защитената зона „Белите скали".

През лятото на 2017 г. районът вреше и кипеше заради новината, че голяма част от терените там на практика стават неизползваеми, тъй като се намират върху формирали се според „природозащитниците“ преди милиони години понто-сарматски степи.

Оказа се, че частни собственици са броили близо 20 млн. лв., за да урегулират парцелите си, които сега не могат реално да ползват.

„Какви степи, тук даже трънки не растат, нищо не вирее. Близо е до морето, но ни обрекоха да живеем в мизерия заради измислици", сподели пред „Труд“ Петранка Маринова от Божурец. 72-годишната жена е един от стотината постоянни жители на селото. Има наследствен парцел от 2 дка в землището му, който иска да продаде, защото е онкоболна, но заради защитените зони клиенти няма.

„През 2017 г. ни казаха, че ще ни обезщетят. Аз си подготвих скица и молба да получа справедливо обезщетение от 40 евро на кв. м, тъй като земята ми е на втора линия, а на първа сделките вървяха между 50 и 80 евро квадрата. До ден днешен чакам, нищо не се случва. Никой в Божурец не е обезщетен. Бог високо, цар далеко! Чакат ни да измрем и понеже децата ни са далеч, лека-полека земите да станат ничии, тогава да падне забраната, за да ги вземе някой друг", смята пенсионерката. Според нея повечето ощетени от Божурец са възрастни, болни и отчаяни хора.

"Нямаме вече сили да протестираме", допълва Маринова.

34.8% от територията на България е защитени зони

34,8 процента от територията на България е включена в Натура 2000. Както „Труд“ разкри преди месец, вместо да свършат реална работа, „придодозащитниците“ от коалицията „За да остане природа в България“ са очертали зоните наизуст. Тоест те са подменили европейската методология, която изисква реални данни за разпространение на растителни и животински видове. Всичко трябва да е потвърдено с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите).

Това са документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на Натура 2000 - „еколозите“ са работели по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства. Не са стъпвали на терен, всичко е направено от бюрата в офисите им. И за „добре свършената работа“ са получили 9 милиона лева.

Днес резултатът е, че над 1 200 000 души, собственици на 700 000 частни терени в цялата страна, не могат да се разпореждат със земите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България