Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Пороен дъжд наводни улиците на София

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Натура 2000 убива поминъка на рибарите по Черноморието „Природозащитни“ организации вкарали над 30% от акваторията в защитената екологична мрежа

Заради Натура 2000 целият морски риболов е застрашен.

Така наречените „еколози“ ще затрият бизнеса ни, казаха пред „Труд“ рибари, на които ще бъде забранено да ловуват в морски територии, попадащи в Натура 2000.

„През 2007 година „зелените“ са определили защитени зони както във вътрешността на страната, така и в морето“, разказаха хората. Те до днес се чудят защо никой не ги е питал, нито е обсъдил с тях как това ще повлияе на поминъка им.

„Предстои въвеждането на забраната и точка. На всичко отгоре докато средният процент при другите европейски държави страни е 10-15 на сто, то в България зоните, които ще бъдат забранени за морски риболов, ще е 33%“, обясниха още рибарите. Според тях тези територии са определени в нарушение с разпоредбите на Европейската комисия, защото не са съгласувани и оповестени предварително.

„Някой някога си е решил, определил зоните, посочил ги е пред Брюксел, Как е станало това, никой не ни дава обяснение“, разказват рибарите.

Дори в момента, по неофициална тяхна информация, властите искали данни от „зелените“ организации защо са определени точно тези морски зони да влязат в Натура 2000, а те им отказвали обяснение, като заявявали, че директно си комуникират с ЕК.

„Цялата система е порочна – първо, няма прозрачност. Второ – държавата е възлагала на „екологичните“ организации да определят защитените зони. А точно те имат интерес тези територии да са повече, защото по този начин си осигуряват едни бъдещи доходи. Сега следва да се направят планове на управление на зоните, а там има заложени средства за 15 години напред за „природозащитниците“, които декларират, че ще контролират и стопанисват тези територии. Всичко е заради европарите. Колкото по-голяма е дадена зона, толкова повече пари ще има“, разказа пред „Труд“ рибар, пожелал анонимност.

„Не ми пишете името, защото ще ми затрият бизнеса, ако разберат че се оплаквам“, каза морският вълк и добави: „А така на нас ни се връзват ръцете да риболуваме в определени зони. ЕС казва: ние не определяме териториите, всяка държава сама си ги посочва и декларира. Следователно трябва да си ги спазвате. Сега, при изготвяне на планове за управление, ние отново не участваме. Кой ги изготвя, как ги изготвя, също не е ясно“.

„Вкарват текстове, че е забранено риболуването с тралове“, разказва друг рибар. Той обяснява, че по този начин се набавя 90% от морския улов.

„Има различни видове тралове, но това кой го знае?, пита риторично човекът.

Според него в момента, в който се сложи подобна наредба, под забрана попадат всички тарлиращи средства. Което значело, че риболовът умира като индустрия.

„Убиват поминъка. Цялото Черноморие затварят – около нос Емине, Калиакра, на юг“, обясняват рибарите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Това е резултатът от алчните домогвания на зелените

  2. Тома Белев и хората му са определяли зоните в Натура 2000 както си искат и без да има никакъв контрол. Заради техните своеволия хората, които се занимават с риболов остават без препитание.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.