Научна експедиция ще изследва потъналия континент Зеландия

Екип от изследователи ще се опита да разкрие тайната на „изгубения континент“ Зеландия, потегляйки на морска експедиция, чиято цел е да проучи огромната земна маса източно от Австралия, част от която е днешната островна държава Нова Зеландия.

Зеландия, огромна част от която е потънала под Южния Тихи океан, някога е била част от Гондвана – южния суперконтинент от ранните години на Земята, който се е разпаднал на отделни континенти преди 75 млн. години.

В научен труд от февруари тази година учените са посочили, че според тях Зеландия трябва да получи статут на нов континент. Според тях тя е отделна геоложка единица, която отговаря на всички критерии за континент, включително издигане над заобикалящата я среда, ясно определена територия, както и повърхност, която е много по-дебела от тази на океанското дъно.

Разпростиращ се на 5 млн. кв. км, „изгубеният континент“ се намира южно от Нова Зеландия на север към Нова Каледония и на запад към рифа Кен край австралийското източно крайбрежие. Сега експедиция от изследователи на борда на кораба JOIDES Resolution ще отиде на мисия за събиране на седименти и скали дълбоко под морското дъно в опит да открият какво се е случило с региона преди десетки милиони години.

Събраните материали ще бъдат изследвани на борда на кораба, позволявайки на учените да научат повече за океанската история, за климата, за живота под морското дъно и за тектонските плочи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука