Национален музей на илюзията ще има в Родопите

Инициатор е актьорът-магьосник Ненчо Илчев в родното си село Момчиловци

Идеята е взета „на заем“ от Дейвид Копърфийлд в Лас Вегас

Уникално творение създават в китното смолянско село Момчиловци - Национален музей на илюзията. Който у нас се очертава да е пръв и единствен по рода си, но ще е единствен и в Европа... Във Велико Търново също правят музей на илюзиите, но той ще е за различни физически и химически ефекти, за което „Труд“ вече писа.

Автор на идеята за Момчиловци и неин главен реализатор е популярният наш актьор-комик Ненчо Илчев - Бате Ненчо, който е родом от това будно родопско село и който от дете е увлечен по магическото изкуство.

Изучава го, усвоява и го практикува. Още като ученик в Смолян неведнъж публично е демонстрирал уменията си, а от 30 години постоянно събира реквизити на най-известните наши и чуждестранни магове. И като резултат, сега колекцията му съдържа стотици най-различни, ползвани през десетилетията реквизити, стари сценични тоалети и маски, атрибути, фотоси, документи, писма, оригинални афиши, други артефакти на прочутите български магьосници Мистър Сенко и Орфи, на Факира Мити, на Кралича и др. Има и на най-известния в момента в чужбина български илюзионист Дан Кристо (Йордан Гривнев), който вече почти 40 години изнася сеанси предимно в странство - Франция, Швейцария, Италия, Австрия и други страни в Западна Европа, но е от Смолян, от ул. „Спартак”. И от него Ненчо някога, като ученик в местното училище „Кирил и Методий”, на живо се е учил да прави магии. Дори и заедно в спектакли са показвали уменията си...

Голяма част от експонатите и оборудването на бъдещия Национален музей вече са доставени в Момчиловци и са не само от колекцията на Бате Ненчо. Търсенето на още експонати обаче продължава, но и подготовката за откриването е в ход. Към 1000 ще са експонатите и една част от тях вече са в селото, събрани са в две зали и по-едрите са в сандъци, а друга част все още е в София и предстои да я докарам, заяви комикът-магьосник. В нея е и последната му придобивка, която е купил в София - международния паспорт на отдавна починалия Мистър Сенко, с многобройни печати в него от страните, в които е пребивавал и е изнасял спектакли. Налице е и ножът, с който гениалният магьосник „режел главите” на своите сценични партньорки, както и „главата”, която лично свалял от себе си в своите неповторими спектакли.

Идеята за бъдещото национално творение Бате Ненчо е взел „назаем” от САЩ, от столицата на хазарта Лас Вегас. Там прочутият световен маг Дейвид Копърфийлд е създал най-големият на планетата музей на илюзията, отчитайки, че в хазарта голяма част от действията и „хватките” стават на принципите на илюзията, обяснява нашият магичен актьор. В тази връзка добявя: ”Първоначално мислех този музей да е в София, но после реших да е в родното Момчиловци. Миналото лято споделих идеята си с кмета на селото Сийка Суркова и тя я прие, като обеща и пълно съдействие при организацията. Подкрепа получихме и от бившия кмет на Момчиловци и Смолян Дора Янкова, която сега е трети мандат депутат в София, тя осигури срещите в Министерството на културата. И колелото се завъртя...”.

И в каква фаза на развитие е музеят в момента, докъде е стигнал и кога ще е готов? - питаме кмета на селото.

- Работи се по въпроса. И музеят ще стане, това е сигурно, но предстои още доста дълга процедура по уточняване на статута му - национален ли ще е, или регионален, но засега е национален - заяви журналистката, сега втори мандат управник на Момчиловци Сийка Суркова. И признава, че когато окончателно се реши въпросът с националния статут, тогава много работа ще имат дизайнерите и аранжьорите. Впрочем, трима дизайнери от София вече е осигурил и Бате Ненчо...

Решено е обаче, че музеят ще се помещава в сградата на местното Народно читалище „Светлина 1925”, ще е в 3 самостоятелни помещения и ще има общо над 120 квадратни метра експозиционна площ. Министърът на културата Боил Банов вече е дал съгласие за разкриването му и е благословил бъдещото начинание. Което се предвижда да бъде завършено в текущата 2020-а година и официално да отвори врати. Но кой знае, все пак? И... дано да е!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи