Джакомо Джианиоти призова света да помогне на Италия Притеснява се за близките си

Любимите рецепти на Марина Цветанова Мисис България 2019 оцелява в модния свят с много труд и перфектна организация

Отново горят отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Още една жертва на коронавируса у нас

Соломон Паси: Първото нещо, което можеше да бъде направено, беше да се въведат общоевропейски правила

Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни при подходящи условия

Без зони за платено паркиране в София до 12 април

Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Гуми се регенерират автоматично Реално няма опасност от спукване

Красимир Вълчев: Учебната година вероятно ще бъде удължена до юли Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, обясни министърът

23 варненци ще плащат по 5000 лв. глоба заради разходки в Морската градина

Национален музей на илюзията ще има в Родопите Инициатор е актьорът-магьосник Ненчо Илчев в родното си село Момчиловци

Идеята е взета „на заем“ от Дейвид Копърфийлд в Лас Вегас

Уникално творение създават в китното смолянско село Момчиловци – Национален музей на илюзията. Който у нас се очертава да е пръв и единствен по рода си, но ще е единствен и в Европа… Във Велико Търново също правят музей на илюзиите, но той ще е за различни физически и химически ефекти, за което „Труд“ вече писа.

Автор на идеята за Момчиловци и неин главен реализатор е популярният наш актьор-комик Ненчо Илчев – Бате Ненчо, който е родом от това будно родопско село и който от дете е увлечен по магическото изкуство.

Изучава го, усвоява и го практикува. Още като ученик в Смолян неведнъж публично е демонстрирал уменията си, а от 30 години постоянно събира реквизити на най-известните наши и чуждестранни магове. И като резултат, сега колекцията му съдържа стотици най-различни, ползвани през десетилетията реквизити, стари сценични тоалети и маски, атрибути, фотоси, документи, писма, оригинални афиши, други артефакти на прочутите български магьосници Мистър Сенко и Орфи, на Факира Мити, на Кралича и др. Има и на най-известния в момента в чужбина български илюзионист Дан Кристо (Йордан Гривнев), който вече почти 40 години изнася сеанси предимно в странство – Франция, Швейцария, Италия, Австрия и други страни в Западна Европа, но е от Смолян, от ул. „Спартак”. И от него Ненчо някога, като ученик в местното училище „Кирил и Методий”, на живо се е учил да прави магии. Дори и заедно в спектакли са показвали уменията си…

Голяма част от експонатите и оборудването на бъдещия Национален музей вече са доставени в Момчиловци и са не само от колекцията на Бате Ненчо. Търсенето на още експонати обаче продължава, но и подготовката за откриването е в ход. Към 1000 ще са експонатите и една част от тях вече са в селото, събрани са в две зали и по-едрите са в сандъци, а друга част все още е в София и предстои да я докарам, заяви комикът-магьосник. В нея е и последната му придобивка, която е купил в София – международния паспорт на отдавна починалия Мистър Сенко, с многобройни печати в него от страните, в които е пребивавал и е изнасял спектакли. Налице е и ножът, с който гениалният магьосник „режел главите” на своите сценични партньорки, както и „главата”, която лично свалял от себе си в своите неповторими спектакли.

Идеята за бъдещото национално творение Бате Ненчо е взел „назаем” от САЩ, от столицата на хазарта Лас Вегас. Там прочутият световен маг Дейвид Копърфийлд е създал най-големият на планетата музей на илюзията, отчитайки, че в хазарта голяма част от действията и „хватките” стават на принципите на илюзията, обяснява нашият магичен актьор. В тази връзка добявя: ”Първоначално мислех този музей да е в София, но после реших да е в родното Момчиловци. Миналото лято споделих идеята си с кмета на селото Сийка Суркова и тя я прие, като обеща и пълно съдействие при организацията. Подкрепа получихме и от бившия кмет на Момчиловци и Смолян Дора Янкова, която сега е трети мандат депутат в София, тя осигури срещите в Министерството на културата. И колелото се завъртя…”.

И в каква фаза на развитие е музеят в момента, докъде е стигнал и кога ще е готов? – питаме кмета на селото.

– Работи се по въпроса. И музеят ще стане, това е сигурно, но предстои още доста дълга процедура по уточняване на статута му – национален ли ще е, или регионален, но засега е национален – заяви журналистката, сега втори мандат управник на Момчиловци Сийка Суркова. И признава, че когато окончателно се реши въпросът с националния статут, тогава много работа ще имат дизайнерите и аранжьорите. Впрочем, трима дизайнери от София вече е осигурил и Бате Ненчо…

Решено е обаче, че музеят ще се помещава в сградата на местното Народно читалище „Светлина 1925”, ще е в 3 самостоятелни помещения и ще има общо над 120 квадратни метра експозиционна площ. Министърът на културата Боил Банов вече е дал съгласие за разкриването му и е благословил бъдещото начинание. Което се предвижда да бъде завършено в текущата 2020-а година и официално да отвори врати. Но кой знае, все пак? И… дано да е!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.