Националният балет на Испания представя за първи път "Болеро" в София

40 звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика

След двата си успешни спектакъла в София, Националният балет на Испания се завръща у нас на три големи сцени с нова, очаквано интересна програма.

На 7 юни в НДК, на 10 в Русе и на 14 юни във Варна, балетът ще представи за първи път четири постановки в един спектакъл.

За първи път пред българската публика ще се играят Болеро по музика на Равел, Ritmos, Soleá del Mantón и Alento по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета. Високото танцово майсторство, пищните костюми и сценография, чувствената и страстна музика, емблематични творби и вдъхновяващи спектакли са част от формулата на Националния балет на Испания да впечатлява и привлича световната публика отново и отново. В България четиридесетте звездни танцьори ще танцуват под акомпанимента на жива музика. Звукът на десетки кастанети и ритмичните удари на токовете на испанците ще вдигнат градуса в залата и ще подпалят сцената. А зрителите ще останат завинаги влюбени в горещия испански темперамент.

Националният балет на Испания е не просто танцова трупа. Името му е преди всичко синоним на институция в областта на разностилния испански танц. И като институция, балетът вече 36 години се грижи за популяризирането и съхраняването на местните танцови традиции, гарнирайки ги със съвременни практики.

Основан през 1978, през годините част от семейството на Националния балет са били редица майстори на танца като Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая. Антонио Нахаро заема ръководния пост на трупата през 2011. В танцовата му биография присъстват умения в класически балет, фламенко, болеро, съвременен танц. Хореограф и танцьор, мадридчанинът продължава мисията на Балета, която се старае да съхрани традицията и едновременно с това да проправи път за нови проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура