Националният борд по туризъм: Нужни са общи мерки срещу COVID-19 в зимните курорти

Националният борд по туризъм (НБТ) настоява за общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в зимните курорти на България във връзка със сигурността на туристите през предстоящия сезон. Такива вече обявиха Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ. Мерките трябва да бъдат разработени от държавата, общините, курортите и здравните власти, и да се прилагат едновременно на всички места, категорични са от НБТ. Тяхната позиция ще бъде изпратена до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и здравния министър.

Най-добрите световни практики за безопасност на туристите трябва да се приложат и в зимните комплекси у нас. Така както се спазваха през летния сезон и България не отбеляза случаи на заразени гости по Черноморието, се казва в позицията на НБТ. Всички хотели в зимните курорти са инвестирали между 5000 и 30 000 лв. в епидемиологични мерки за сезона и са готови за посрещане на българи и чужденци.

Призоваваме здравните власти да не приравняват ски комплексите към конкретни области или градове с огнища на заразата, защото те са самостоятелни обекти. Банско не е Благоевград, Пампорово не е Смолян и Боровец не е Самоков или София. Надяваме се да не повтаряме грешки от началото на пандемията през март и да бъдат затваряни цели градове или курорти без основание, подчертават от НБТ.

Българските планини и зимни курорти осигуряват чист въздух. Хората няма как да се заразят по ски пистите, където са на открито и карат на разстояние един от друг. Те ползват допълнителни защитни и предпазни средства като ръкавици, шапки, каски, шалове. Заразяването на туристи през март и април в Австрия, Швейцария, Франция и Северна Италия е станало в малки групи във вътрешни условия, а не на пистите, обясняват от Националния борд по туризъм. В нито една страна няма заразени скиори по пистите и ски съоръженията, обясняват от бизнеса.

Призоваваме още държавата да засили рекламата на България за зимния сезон на вътрешния

пазар и в страните от Балканския полуостров, които са потенциални клиенти на националните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец. По-конкретно става въпрос за пазарите Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, допълват от НБТ.

 

Коментари

Задължително поле