Националният институт по метеорология и хидрология остава частично в БАН

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) остава частично в БАН, съобщи проф. Христомир Брънзов след решението на ОС на БАН, цитиран от БТВ. Той уточни, че се започва много дълга процедура за излизането му, като определи настоящото решение за напълно неработещо.

„Очевидно НИМХ остава в БАН, с какъв състав не е ясно. Къде отиват активите и пасивите на НИМХ, както и името на института, което е дадено от правителството, не се знае”, коментира още Брънзов.

Той допълни, че излизането на НИМХ е възможно ако правителството писмено потвърди, че НИМХ иска да излезе от БАН. Според Брънзов именно правителството трябва да вземе „някакво решение, защото ще започне пълен разпад на структурата”.

„Не можем да функционираме без инфраструктурата, която е създадена и това са пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа”, коментира още Брънзов. Той уточни, че няма срокове за създаването на комисия или работна група по темата.

„НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата”, заяви той. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН. По думите му институтът е блокиран за външни хора, а всички, имащи право да заемат длъжността „изпълняващ директор на НИМХ”, отказват да я поемат.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни пред журналисти какво означава „частично” изваждане на НИМХ от БАН. Тя отбеляза, че беше декларирана 94% подкрепа от работещите в НИМХ за излизане от Академията, но има учени и служители, които не искат да направят това. „Всичко, свързано с процедурата по изваждането, ще бъде съгласува в работна група, след като Министерският съвет официално задвижи процедурата с официален документ”, поясни проф. Славчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България