Националният консултант по вирусология проф. Ива Христова пред “Труд”: Тест за коронавируса ще имаме до месец

Броят на заразените в Китай достигна 2002 души.

Китай разработва метод за диагностика с генетични тестове

Мерки против заразата са въведени във всички страни на ЕС

] Проф. Ива Христова е категорична, че вирусът е дошъл от животни, защото патогенът му не е човешки.
Проф. Ива Христова е категорична, че вирусът е дошъл от животни, защото патогенът му не е човешки.

До месец и в България ще има възможност за диагностика на коронавируса, който притесни целия свят. Това съобщи пред “Труд” проф. д-р Ива Христова, национален консултант по вирусология. Тя обясни, че генетични тестове за диагностика вече са въведени в Холандия, Германия и Великобритания.

“Въвеждат се генетични техники за откриването на вируса. Освен това има много противоепидемични мерки, които са обсъдени от здравните власти на Европейския съюз”, каза проф. Христова, като уточни, че те вече са в сила във всички държави членки, включително и у нас. По думите на експерта по вирусология вероятността заразата да достигне България е много малка. Тя е категорична, че вирусът е дошъл от животни, защото патогенът му не е човешки.

“Положението е сериозно, но не до толкова, че да се създава излишна паника”, обясни Христова. Тя даде примери за други мутирали вируси, които след епидемичния си период утихват:

“От китайския вирус SARS, който се появи през 2002 - 2003 година, заболяха около 8000 души, а смъртността беше под 10%, след това той изчезна”, припомни националният консултант. Друг пример за променен коронавирус е респираторният синдром от арабския полуостров MERS, който върлува през 2012-2013 година. По думите на Христова MERS хванал имунната система неподготвена и предизвикал тежки пневмонии с висока смъртност.

Според националният здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски практиката с генетични изследвания още не се използва масово за откриване на коронавируса.

“С нея работят за сега САЩ и Китай. Вече са пред изработване на генни тестове. Проблемът е че геномът се променя непрекъснато”, обясни Кременски.

 

Експерти: Не е реалистично да се говори за ваксина

“Не е реалистично да се говори за ваксина”, коментираха български експерти по вирусология по повод информацията, че Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията започна разработването на ваксина от нов вид срещу коронавируса.

Според тях преди да стане ваксината епидемията ще затихне, защото изработването на ваксина и одобряването й за употреба върху хора ще отнеме поне година. Броят на заразените в Китай достигна 2002 души. Подозрения за зараза има в още близо 2700 случая, но диагнозата засега не е потвърдена. По последни данни починали са 56 души.

Коментари

Задължително поле