Началникът на генералния щаб на британската армия: Русия е по-голяма заплаха от "Ислямска държава“ и "Ал Каида“

Началникът на генералния щаб на британската армия заяви, че Русия е „безспорно“ по-голяма заплаха за Великобритания и съюзниците й, отколкото са „Ислямска държава“ и „Ал Каида“.

„Не можем да сме безучастни, нито да оставим без отпор опасността от Москва. Рискът е не само в конвенционален план, но и в обстоятелството, че руснаците „систематично изучават и използват уязвимостта на Запада в някои нетрадиционни области като киберпространството и Космоса, казва генерал Марк Карлтън-Смит в интервю за вестник „Дейли Телеграф“.

54-годишният бивш командос беше назначен начело на британския генерален щаб през юни тази година. Карлтън-Смит е дълбоко уважаван на Острова заради ролята си в борбата с джихадистите в Ирак и Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви: „Не можем да влияем на решенията на британското правителство на кого да поверят командването на въоръжените си сили. Но се надявам, че проверяват дали тези решения са адекватни.“

Сергей Лавров разкритикува европейските държави, които изгониха руски дипломати след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал през март тази година:

„Когато една страна, която официално е заявила желанието си да напусне Европейския съюз, заставя всички останали държави-членки да правят това по отношение на Русия, което на Великобритания й се иска, това не прави чест на Евросъюза и неговите членове.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия