Кола се вразя в тълпа хора в Китай и уби 6 души Шофьорът е застрелян от полицията

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Велико Търново“

На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Начините за изграждане на партньорства между български и швейцарски компании обсъдиха в Пловдив

Начините за изграждане на партньорства между български и швейцарски компании бе обсъден днес на физнес форум в Пловдив. Той бе организиран по инициатива на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК), а създаването и стимулирането на партньорства, контакти и споделяне на опит между фирми от двете държави бяха основните цели на  конференцията. Регионът на Пловдив е един от добрите примери за индустриално производство и за бързо и динамично развитие на бизнеса като цяло, а България е интересна дестинация заради факта, че е част от европейския пазар и има добра логистика, заявиха експерти по време на срещата в хотел „Империал” в града под тепетата. „През последните години Пловдив се превърна в индустриален лидер в страната, „Тракия икономическа зона” е една от големите производствени зони в Югоизточна Европа, а стотици компании развиха и разшириха своята продукция, навлизайки на местния пазар. IT и аутсорсинг индустриите са във фокуса на икономическия растеж, има над 6000 заети в над 40 компании от сектора, което превръща Пловдив във втора IT дестинация“, заяви заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриването на бизнес форум „Изграждане на партньорства с швейцарски компании“. „Производството е 1/3 от местната икономика и нараства изключително бързо през последните няколко години. Машиностроенето и автомобилната индустрия са сектори, които се разширяват изключително бързо и вече имаме 60 компании, които произвеждат авточасти за цял свят“, посочи още СтефанСтоянов.

Според посланика на Конфедерация Швейцария в България Денис Кнобел начините за изграждане на партньорства между двете страни са чрез изпълнението на съвместни проекти за производство, реализация на пазара, развойна дейност и трансфер на ноу-хау и технологии, както и чрез дългосрочно инвестиране в развитието на човешките ресурси и интелигентно адаптиране в България на швейцарския опит в дуалното професионално образование. Негово превъзходителство не пропусна да спомене, че миналата седмица е посетил „Тракия икономическа зона” заедно с дипломатическия корпус у нас и е останал приятно изненадан от развитието и разширяването на производството в областта. „Пловдив е важен бизнес център, икономическото сърце на региона“, допълни посланик Кнобел.

От 2015 година в България се изпълнява проектът ДОМИНО – Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система, в който БШТК взема активно участие. В тази връзка заместник-кметът Стефан Стоянов заяви, че предизвикателствата, пред които е изправена Община Пловдив, са свързани с привличане на повече таланти и по-голям брой квалифицирани кадри. „Безработицата е крайно ниска – под 3 % за града и под 6 % за региона. Затова целта ни е да привличаме хора извън страната, които да дават повече добавена стойност на бизнеса и да бъдем конкурентни на повече европейски региони“, уточни Стефан Стоянов. Той посочи, че все повече компании подкрепят образователната система, като от миналата година има 2 паралелки, а след 15 септември се очаква да бъдат разкрити поне шест нови. За целта съвместно с бизнеса сериозно се работи в посока на това образованието да бъде практически ориентирано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.