Варненски гимназисти анкетират връстници за влизането ни в Еврозоната

Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Наши снайперисти премериха сили с американски колеги

Умения по придвижване, маскировка, избор на позиция и стрелба със снайперова пушка MSG демонстрираха пред журналисти военнослужещи от 101-ви алпийски полк в Смолян и от 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ. Тактическото занятие се проведе в рамките на съвместен българо-американски курс за снайперисти. В него участваха 20 снайперисти от сухопътните войски на България и САЩ, съобщиха от МО.

Военните изпълниха стрелби по подвижни мишени и по рингове с диаметър 10, 20 и 30 см, отдалечени на 600 метра от стрелците.

Обучението, което се провежда от 10 до 14 февруари в района на алпийския полк, се ръководи от капитан Светослав Колев и старши лейтенант Анастас Караиванов.

Освен съвместната подготовка на снайперистите, на учебен полигон „Ново село се провежда ротно тактическо учение. В него участват военнослужещи от 101-ви алпийски полк, 2-ра механизирана бригада и Центъра за подготовка на специалисти заедно със свои колеги от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ.

„Това е първата за тази година съвместна българо-американска подготовка, която има за цел повишаване на уменията на военнослужещите и на оперативната съвместимост на формированията“, каза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров. Командирът на ротата от 5-ти кавалерийски полк капитан Стивън Къмби също отбеляза, че опитът в бойната подготовка, който военнослужещите обменят в съвместната работа, допринася за изграждане на устойчиво партньорство.

През тази година за изграждане и повишаване на професионалните способности на военнослужещите от 101-ви алпийски полк са планирани регулярни съвместни подготовки с американски и английски военнослужещи в нашата страна, както и 8 учения, които ще се проведат в Италия, Германия, Украйна, Румъния, Турция и Словения.

„Нашето военно формирование дава отлични перспективи за развитие на военнослужещите. Опитът, който се придобива в съвместните тренировки с колеги от други страни, е изключително полезен. Ученията са много специфични и са насочени към повишаване на подготовката на военнослужещите за оцеляване в сложни планински условия, свързани са с усвояване на алпийски техники за преодоляване на различни препятствия, за да бъдат изпълнени успешно поставените задачи“, коментира командирът на 101-ви алпийски полк. Той посочи, че през последните две години съставът на полка се е увеличил с 30%, а снайперистите са окомплектовани над 90%. В последния конкурс, обявен през изминалата година, за едно вакантно място са се борили четирима кандидати. През февруари 2020 г. е обявен нов конкурс за заемането на 10 вакантни войнишки длъжности. Кандидатите, завършили граждански средни или висши училища, трябва да подадат документи до 10 март 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие в страната. Още в първия ден на обявяването на конкурса заявления са подали 9 кандидати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.