Търновският театър представя на Царевец „Теменужката от Монмартър” на Калман

Прмиерът инспектира ремонта на мостовете по магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Момче се удави в река Росица 17-годишният младеж е от великотърновското село Ресен

Турция намали военната служба на шест месеца

Шоколадовото изкушение Лаис Рибейро

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Черна гора

Прокуратурата поиска задържане под стража за седемте обвинени за трафик на мигранти

ДПС няма да участва в консултации за партийните субсидии

Евакуираха 15-хиляден град в Япония заради опасност от свлачища

Цената на биткойна надхвърли 12 000 долара

Торнадо издуха яхтено пристанище пред погледите на ужасени туристи (ВИДЕО)

Вижте Кайли Дженър без грим и с очила (СНИМКИ)

Клиент буйствал в хотел в Търново Строшил лампа и врата в туристическия обект

Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Бус с нелегални мигранти катастрофира в Одрин, загинаха 10 души (ВИДЕО)

Наш патент чисти водата от уран (СНИМКИ) Проф. Жеко Ганев и мениджърът Красимир Узунов предлагат екологично решение на проблема със замърсяването с тежки метали

Проф. Ганев е категоричен, че най-новото поколение пречиствателна станция може да работи самостоятелно и да решава своевременно възникващи проблеми с водата. Снимки Благой Кирилов

Съоръжението само преценява как да пречисти водата чрез озон, без да използва канцерогенния хлор

Последно поколение пречиствателна станция може да реши проблема със замърсената с уран и манган вода на Хасково за дни. Патентованата, изцяло българска технология, която няма еквивалент в света, чака възможност да бъде приложена на практика. Това обявиха пред “Труд” авторът й – професорът по квантова електроника и шеф на старозагорската “Елфи Тех” ООД Жеко Ганев, и Красимир Узунов, собственикът на варненската компания “Интерсервиз Узунови”.

От 30 години проф. Ганев се занимава с научни разработки в тази сфера. Преди 8 г. той патентовал адаптивна станция, която избира режима на работа на пречиствателното съоръжение според замърсителния товар – тежки метали, микробилогия, токсини. Подобни продукти предлагат и големи производители в САЩ и Англия, но те са 5 до 10 пъти по-скъпи, подчерта ученият пред “Труд”. Преди година и половина той обединил усилия с мениджъра Красимир Узунов и до момента общото им дружество е продало пречиствателни станции с капацитет до 20 хил. души на клиенти по цял свят.

Идеята за точно този тип адаптивни станции се родила заради многото хлор в питейната вода у нас. Той се ползва за пречистване на органичните замърсители, но крайният ефект е, че пием вода, в която има стотици пъти повече канцерогенни хлорамини от нормите на Световната здравна организация, подчерта проф. Ганев. Неговата станция решава и този проблем, като цената на най-малката – за 1000 души, е 160 000 евро.

“В рамките на 10-15 дни можем да решим въпроса на Хасково. За там са нужни четири от нашите инсталации. Правителството отпусна два милиона лева по предложение на специалисти от ВиК за нови сондажи. Това обаче няма на реши въпроса по никакъв начин, защото трябва да се търсят нови пътища за справяне с проблема”, категоричен е проф. Ганев.

По думите му това, което се случва в Хасково, ще се повтори на много места в страната. “Въпросът е тук да не се всява паника. Една модерна западна инсталация за пречистване е от порядъка на десетки милиони евро и доста по-несъвършена от нашата. Тя е и десетки пъти по-евтина”, посочи ученият.

Реален тест
В помощ на Хасково

Готови сме да монтираме инсталацията в 3-дневен срок, обясни Красимир Узунов пред „Труд“.
Проф. Ганев и Красимир Узунов са готови да предоставят за няколко месеца инсталация за пречистване на питейна вода по физико-химичен начин с капацитет за 1000 души на Хасково. “Искаме институциите да ни разрешат да направим този реален тест, който да бъде потвърден от измервания на контролните органи. Готови сме да монтираме инсталацията в 3-дневен срок”, обясни Узунов пред “Труд”. Идеята трябваше да бъде разгледана на вчерашното заседание на парламентарната комисия, която търси причините за замърсяването в Хасково. Депутатите решиха, че всички предложения ще бъдат обсъдени след доклада на Министерството на икономиката, който ще излезе на 25 май. След това на ново заседание на комисията предложените писмено идеи ще бъдат разискани.

“Когато видяхме проблема в Хасково, решихме, че имаме морален дълг да помогнем. Искаме да покажем, че у нас се правят високотехнологични продукти и ако те влязат в промишлено производство, работят за здравето на българите”, коментира още Узунов.

Родна иновация
Тайната е в озона

Водата влиза в реактор на съоръжението и в него структурата й става кристална.
В новото пето поколение пречиствателна станция химическият агент озон се произвежда на място и на това се основава цялата технология. “Този вид озонатор е уникален. Ние сме открили шестия метод за създаване на озон – чрез нискотемпературна плазма. Основата на цялата технология се гради на него. Такава технология също няма света. Ние сме постигнали 4 пъти по-ниска цена от най-ниската световна. Един грам озон се произвежда с 22 вата, а най-добрият американски озонатор работи със 120 вата енергия. При нас всичко е адаптивно. Колкото озон трябва за окисление на замърсителите, толкова се произвежда без намесата на човек”, уточнява принципа на действие на патентовата технология проф. Ганев.

“Да кажем, във водата, която минава през станцията, уранът е във втора валенция, ние го окисляваме до осма и той става неразтворим. След това се вкарва в абсорберите, които също са автоматични. Оттук водата влиза в реактора. В него правим структурата й кристална и повече тя няма възможност да приеме външни замърсители. Тя е капсулирана и с помпи отива към потребителите”, уточнява той.

Първи в света
Природен газ от утайки

С още едно решение България е първа в света. Активните утайки от пречиствателни станции, съдържащи органични съединения, в комбинация с тежки метали и токсини се преработват до висококалоричен газ без намеса в екологичното равновесие на околната среда, уточняват специалистите.

“Създали сме съоръжение и за това, което отново няма аналог в света. Говорим за нискотемпературна плазмена перолиза, която е уникално българско изобретение. Това означава, че имаме разграждане на всички органични компоненти до нормални търговски продукти. Утайката, която се получава при пречистването и която би се съхранявала някъде, замърсявайки околната среда, ние я трансформираме в природен газ. Той отива за потребление в домакинствата. Няма отделяне на сяра, няма въглеродни емисии”, разкрива пред “Труд” проф. Жеко Ганев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Абе не съм просто момче, ама направо тъпея пред факта, че проф. Ганев е успял да превърне тежките метали в природен газ…. Не, че… Ако ме разбирате! Няма как тежките метали да се „изгорят“ /точният термин е окислят/, да се превърнат в газ и този газ да е безопасен. Така или иначе тежките метали отново ще паднат на земята, но ще замърсят нивите и пасищата, а после чрез млякото, месото и яйцата ще влязат в нас. ДЕПОНИРАНЕТО е най-безопасния метод, който вади уловените тежки метали от уравнението. Иначе ще разбъркваме една боза и ще се чудим, защо не се избистря!

  1. Колега, просто проф.Ганев не е обяснил достатъчно точно за обикновения читател технологията.От години се занимавам с пречистване на природни и битови и промишлени отпадъчни води и в никоя Пречиствателна станция за питейно битово водоснабдяване в България не се използва озонирането О3 /т.е молекула кислород с 3 атома/ най-ефикасния метод за обеззаразяване на водата на и най-скъп защото действа на атомно ниво. Та да се върнем на темата при контакт на тежките метали с озона преминават от ниска във висока валентност и невъзможност да се свържат с анионите на другите замърсители, та във тази си форма урана преминава през бързите филтри действащи на атомно ниво и точно там се задържа в случая, в нашите станции филтрите са със пясъчен пълнеж т.нар „бързи пясъчни филтри“ действащи на ниво химични съединения понимайш!!! Професора не ти казва, че тежките метали стават на газ /няма как да се случи, защото те остават във филтрите/ пак не четеш внимателно, ами бързаш да коментираш и да се правиш на компетентен умник незапознат със темата. В случая става въпрос за съвместна утилизация на утайките от механичноте стъпала на пречиствателните станции за битови води и утайките от ПСОВ във метантанкове и в крайна сметка отпадния продукт или се депонира или се използва за наторяване. Тежките метали останали във филтрите също се депонират, само че в отделни клетки за опасни отпадъци на ДТБО или във депа за опасни отпадъци. Сигурно си осъзнал, че това което си написал е пълна глупост.

   1. В Родината всичко може да се патентова. Например, нискотемпературната плазмена пиролиза. Както свещеният огън на гроба Господен.
    Второ – кристалното състояние на водата. Има понятия за агрегатни състояния на веществата.
    Трето. Улавянето на кларковите съдържания. За очистване може да се говори при замърсяване. Нормалните фонови съдържания не са замърсяване и не подлежат на очистване.

 2. А ние сме открили топлата вода, защо да не открием и това

 3. Искам информация къде има приложена инсталация, проектирана от проф.Ганев, в експлоатация.

 4. Добре ‘де, Хамериканците отдавна стъпиха на българска територия, по линия на Н.А.Т.О им бяха дадени с намесата на Прездентство и Кабинет всякакви концесии за добиване на вода и т.н., а на всичкото отгоре те идват с патентите си за бутилиране и съхранение, както и пречистване, един от тях е чрез „Осмоза“, а това че Българското Патентно Ведмство може да патентова и самоходен слон е отдавна известно , но там основно кр@дат чужди патенти на наивници, за свои нужди – ‘та идеята ми е: Защо никой, никъде по Света не е чувал за тези Юнаци?!
  Иначе държавата трябва да стимулира такива родни инициативи, но като се имат в предвид Контролните й органи, които 1 година и половина криха за Радиацията, от българските граждани, как сега да им се доверим, че технологията в действителност дава решение на проблемите им, при това на най-добра цена, ако заложим на тяхната експертна оценка?!
  Корупцията и Безхаберието в БГ, представят държавата, като продънена кошница, в която всичко отива на предизвестен край, а това означава България да става все повече място за Територия, а не за високотехнологични разработки или инвестиране в Образование!!!:)
  Поздравления за успеха на тези българи, ама как да им повярваме, като нямат Международно признание, а се подвизават с Авторитет постигнат в Кочина с Патентно ведомство?!:)

 5. „висококалоричен газ“
  Това кърти миФки!!!! Пропуснал съм го на първо четене… В съчетание с казаното малко след това: „Утайката, която се получава при пречистването и която би се съхранявала някъде, замърсявайки околната среда, ние я трансформираме в природен газ.“
  НАПРАВО Е УБИЙСТВЕНО!!!! все едно да се произвежда още нискокалоричен и среднокалоричен ПРИРОДЕН ГАЗ. А защо не и ДИЕТИЧЕН – без калории????

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.