Наш патент чисти водата от уран (СНИМКИ)

Проф. Ганев е категоричен, че най-новото поколение пречиствателна станция може да работи самостоятелно и да решава своевременно възникващи проблеми с водата. Снимки Благой Кирилов

Проф. Жеко Ганев и мениджърът Красимир Узунов предлагат екологично решение на проблема със замърсяването с тежки метали

Съоръжението само преценява как да пречисти водата чрез озон, без да използва канцерогенния хлор

Последно поколение пречиствателна станция може да реши проблема със замърсената с уран и манган вода на Хасково за дни. Патентованата, изцяло българска технология, която няма еквивалент в света, чака възможност да бъде приложена на практика. Това обявиха пред “Труд” авторът й - професорът по квантова електроника и шеф на старозагорската “Елфи Тех” ООД Жеко Ганев, и Красимир Узунов, собственикът на варненската компания “Интерсервиз Узунови”.

От 30 години проф. Ганев се занимава с научни разработки в тази сфера. Преди 8 г. той патентовал адаптивна станция, която избира режима на работа на пречиствателното съоръжение според замърсителния товар - тежки метали, микробилогия, токсини. Подобни продукти предлагат и големи производители в САЩ и Англия, но те са 5 до 10 пъти по-скъпи, подчерта ученият пред “Труд”. Преди година и половина той обединил усилия с мениджъра Красимир Узунов и до момента общото им дружество е продало пречиствателни станции с капацитет до 20 хил. души на клиенти по цял свят.

Идеята за точно този тип адаптивни станции се родила заради многото хлор в питейната вода у нас. Той се ползва за пречистване на органичните замърсители, но крайният ефект е, че пием вода, в която има стотици пъти повече канцерогенни хлорамини от нормите на Световната здравна организация, подчерта проф. Ганев. Неговата станция решава и този проблем, като цената на най-малката - за 1000 души, е 160 000 евро.

“В рамките на 10-15 дни можем да решим въпроса на Хасково. За там са нужни четири от нашите инсталации. Правителството отпусна два милиона лева по предложение на специалисти от ВиК за нови сондажи. Това обаче няма на реши въпроса по никакъв начин, защото трябва да се търсят нови пътища за справяне с проблема”, категоричен е проф. Ганев.

По думите му това, което се случва в Хасково, ще се повтори на много места в страната. “Въпросът е тук да не се всява паника. Една модерна западна инсталация за пречистване е от порядъка на десетки милиони евро и доста по-несъвършена от нашата. Тя е и десетки пъти по-евтина”, посочи ученият.

Реален тест

В помощ на Хасково

Готови сме да монтираме инсталацията в 3-дневен срок, обясни Красимир Узунов пред „Труд“.

Проф. Ганев и Красимир Узунов са готови да предоставят за няколко месеца инсталация за пречистване на питейна вода по физико-химичен начин с капацитет за 1000 души на Хасково. “Искаме институциите да ни разрешат да направим този реален тест, който да бъде потвърден от измервания на контролните органи. Готови сме да монтираме инсталацията в 3-дневен срок”, обясни Узунов пред “Труд”. Идеята трябваше да бъде разгледана на вчерашното заседание на парламентарната комисия, която търси причините за замърсяването в Хасково. Депутатите решиха, че всички предложения ще бъдат обсъдени след доклада на Министерството на икономиката, който ще излезе на 25 май. След това на ново заседание на комисията предложените писмено идеи ще бъдат разискани.

“Когато видяхме проблема в Хасково, решихме, че имаме морален дълг да помогнем. Искаме да покажем, че у нас се правят високотехнологични продукти и ако те влязат в промишлено производство, работят за здравето на българите”, коментира още Узунов.

Родна иновация

Тайната е в озона

Водата влиза в реактор на съоръжението и в него структурата й става кристална.

В новото пето поколение пречиствателна станция химическият агент озон се произвежда на място и на това се основава цялата технология. “Този вид озонатор е уникален. Ние сме открили шестия метод за създаване на озон - чрез нискотемпературна плазма. Основата на цялата технология се гради на него. Такава технология също няма света. Ние сме постигнали 4 пъти по-ниска цена от най-ниската световна. Един грам озон се произвежда с 22 вата, а най-добрият американски озонатор работи със 120 вата енергия. При нас всичко е адаптивно. Колкото озон трябва за окисление на замърсителите, толкова се произвежда без намесата на човек”, уточнява принципа на действие на патентовата технология проф. Ганев.

“Да кажем, във водата, която минава през станцията, уранът е във втора валенция, ние го окисляваме до осма и той става неразтворим. След това се вкарва в абсорберите, които също са автоматични. Оттук водата влиза в реактора. В него правим структурата й кристална и повече тя няма възможност да приеме външни замърсители. Тя е капсулирана и с помпи отива към потребителите”, уточнява той.

Първи в света

Природен газ от утайки

С още едно решение България е първа в света. Активните утайки от пречиствателни станции, съдържащи органични съединения, в комбинация с тежки метали и токсини се преработват до висококалоричен газ без намеса в екологичното равновесие на околната среда, уточняват специалистите.

“Създали сме съоръжение и за това, което отново няма аналог в света. Говорим за нискотемпературна плазмена перолиза, която е уникално българско изобретение. Това означава, че имаме разграждане на всички органични компоненти до нормални търговски продукти. Утайката, която се получава при пречистването и която би се съхранявала някъде, замърсявайки околната среда, ние я трансформираме в природен газ. Той отива за потребление в домакинствата. Няма отделяне на сяра, няма въглеродни емисии”, разкрива пред “Труд” проф. Жеко Ганев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука