На кръчма и дискотека - с гратис тест от държавата

Посетители и персонал да избират между ваксина, документ за преболедуване или проверка на място Различни варианти за отпадане на ограниченията, наложени на заведенията и други туристически дейности и обекти, ще бъдат обсъдени в четвъртък между бизнеса и представители на властта.

Нова идея на заведенията

Няма как да хванат фалшификатите

Заведенията и нощните клубове да продължат да работят с желано от тях работно време, но при условие, че персоналът и всички посетители представят ковид сертификат за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване, за наличие на антитела или си направят бърз тест на влизане в ресторанта или дискотеката. Бързите тестове да се осигуряват безплатно от държавата и да могат да се правят в определени пунктове или направо пред заведенията.

Това е едно от решенията, които са предложени от бизнеса, за да не бъде спирана или ограничавана работата на ресторанти, кафенета и нощни клубове, обясни за “Труд” Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Това вече е правено в Германия, Австрия и Сърбия, посочи той. Процедурата отнема 2 минути и разходите за държавата ще са наполовина в сравнение с компенсациите при затваряне на ресторанти и кафенета, изчисли Алибегов.

Служебният здравен министър беше предложил вариант, при който заведенията с изцяло ваксиниран персонал и посетители да работят без ограничения, но тогава от туристическия бизнес отхвърлиха идеята като дискриминационна. Тъй като се давала само една опция - имунизация, докато от заведенията настояват за включване на тестове и опции за преболедували. По този начин ще помогнем и на държавата, тъй като на хората ще им писне да се тестват и сами ще решат да се имунизират, обясни Алибегов.

За контрола ще трябва да следят представители на здравните власти. “Трудно ще се осъществи контрол. Хората подправят паспорти и пари, какво остава за тестове. Дори в Израел хванаха хиляди фалшиви тестове на украински туристи. А сервитьорите или хостесите не са квалифицирани да проверяват достоверността на подобни документи”, коментира за “Труд” проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България. Според него обаче подобно решение е добро, защото би привлякло и чужди туристи у нас, които допринасят за приходите в бюджета от сектора.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения