На лов за трюфели в Истрия

Хърватия е известна с кулинарните си специалитети, включващи ароматните гъби

Местните сортове вина ще ви впечатлят с вкус и аромат

Хърватия през последните години е хит сред туристите. И докато Дубровник привлече гостите от цял свят заради факта, че градът е използван за декор на Кингс Ландинг от най-гледания сериал “Игра на тронове”, областта Истрия очарова със синьо-зелените води на Адриатическото крайбрежие, спокойствието, запазената природа, чистотата и възможностите за една различна почивка.

Освен да събирате тен край морските води в Истрия например можете да отидете на лов за трюфели. Това ще ви накара да се почувствате досущ като откривател на съкровища. А че гъбите са наистина богатство говори и факта, че цената им на световните пазари достига космически висини. Ловът на трюфели в Истрия се извършва със специално обучени кучета и се провежда основно край реките и в дъбови гори. Специалитети с ароматните гъби предлагат навсякъде в региона, тъй като полуостровът е известен с високото качество на подземните си гъби, които се звездите в местната гастрономия. Белите трюфели на региона се конкурират по качество със световноизвестните подземни гъби от италианските райони Алба и Пиемонт.

Истрия обаче може да се похвали и със световен рекорд в Гинес за най-голям бял трюфел с тегло от 1,310 кг, намерен в гората край Мотовун. Най-доброто време за дегустиране на пресни бели трюфели е в периода септември – декември, когато всъщност е сезонът им. Местните дори присъждат специална награда на най-добрите готвачи и ресторанти за ястия с трюфели. Докато сте в Истрия ви препоръчваме да опитате колбаси и сирена с трюфели, пасти или просто да подправите салатата си със зехтин с трюфели. Самият зехтин, дори и без скъпите гъби в него, също е от най-ароматните в света и сам по себе си е изкушение за небцето. Кухнята в региона е повлиява и от близостта с Италия.

Естествено доброто хапване не върви без качествено вино, с каквото в тази част на Хърватия могат да се похвалят. Най-прочутото от местните сортове е малвазия, характерно с аромата си на акация. В зависимост от технологията на преработка, грижите и старостта, цветът му варира от сламено, до златножълто. И е изключително подходящо за гарниране с пресни морски дарове, каквито можете да опитате във всеки ресторант. Ако сте любители на червените вина опитайте рубинения теран. Ако пък сте фен на сухите, но сладки вина не пропускайте да пробвате момянския мушкат със златистите нюанси и интензивен аромат на диви карамфили. Местните му преписват качествата на афродизиак и не пропускат да пийнат чаша от него след хапване с десерта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм