На минус 52 000 лв. излезе безработен, пробвал да изкарва пари като куриер на измамници

Снимка: Архив

Мъжът е осъден ефективно в Разград и Велико Търново

На минус 52 000 лв., плюс 20 месеца затвор, излезе само по едно дело безработен мъж, хванал се да припечелва с куриерстване на телефонни измамници. Зихни Х. получил ефективната присъда от Районния съд в Разград за четири измами, извършени през май-юни 2017 г. Освен това наказание той има и друга присъда, пак за такива престъпления, извършени на търновска територия.

При разградските измами от жертвите са били измъкнати над 53 300 лв. С най-голяма сума е изгоряла К.И., която дори хванала такси да отнесе парите в Цар Калоян. Жената дала евро, долари и левове за общо 31 873 лв. Й.Д. пък наринали купчинка златни накити за 2200 лв. и отделно 15 000 лв.

Мошениците стресирали жертвата, че искат от нея 35 000 лв. Иначе, заплашили я те, щели първо да й отрежат ушите, а после и главата й щяла да падне. От другата страна пък, измамници, уверяващи, че са полицаи, я лъжели, че ще я пазят, но да даде каквото има на престъпниците, пък после криминалистите щели да й го върнат.

Другите две измамени Д.П. и И.Х. съответно дали по 1900 лв. и 2300 лв. По-голямата част от техните пари са намерени в мъжа, работещ като куриер. Затова той ще им връща общо към 930 лв. На първите две измамени обаче дължи всичко, което взел и доставил в Русе, където му давали указания да носи торбите с пари. Той трябва да плати и близо 2200 лв. такси и разноски по делото.

Присъдата му по разградските случаи е 20 месеца, тъй като е произнесена при условията на съкратени съдебно следствие със самопризнания от подсъдимия.

Според материалите по делото мъжът попаднал в капана в началото на май 2017 г., когато с него по телефона се свързал мъж, нарекъл се Митко от Ветово. Били се запознали преди 3 години в Русе, където работел по това време Зихни. Беглият познат му предложил да изкарва пари като ходи по адреси, които ще му посочва Митко. Трябвало да прибира пари и да ги пренася до Русе, където ги оставил близо до болница. По делото не се е стигнало до откриването на въпросния поръчител, който останал скрит с фалшивата си самоличност и много телефонни номера, които ползвал. Затова пък куриерът, който бил беден и болен, затънал сериозно.

Коментари

Задължително поле