На национална пулмологична среща представиха иновативен инхалатор за терапия на ХОББ

Новото поколение инхалатор е тип „фина мъгла“ за многократна употреба и показва по-добри резултати и е по-екологичен

 

Над 200 специалисти по белодробни заболявания взеха участие в Национална пулмологична среща на тема “Персоналният подход в лечението на ХОББ: оптимизиране на терапията спрямо нуждите на пациента“. Срещата в София беше организирана от Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Основен акцент на събитието беше индивидуалния подход в лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

По време на срещата беше представена последната иновация при инхалаторните устройства – най-ново поколение инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба.

„Инхалаторният път на доставяне на медикамента в белите дробове се счита за най-оптималния за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти.“, заяви доц. д-р Владимир Ходжев, председател на БДББ и ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив. „От изключително значение при определяне на персоналния подход в лечението на ХОББ е анализ на възможностите и уменията на пациентите да боравят с инхалаторните устройства. Този анализ се базира на информация за  възраст, съпътстващи заболявания и функцията на белите дробове на болния. Данните от множество проучвания, сочат, че пациентите с това тежко респираторно заболяване, могат да изпитат затруднение при боравене с инхалатора, което неволно да причини неспазване на терапията.“, подчерта той.

Според проф. Пьотр Борос от Катедрата по дихателна физиопатология към Институт по туберкулоза и белодробни заболявания във Варшава съвременната концепция за постигане на оптимална терапия при ХОББ изисква постигането на максимална бронходилатация чрез комбинирането на две лекарства в инхалаторното устройство от самото начало на лечението.

За максимална ефикасност на инхалаторната терапия, пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. Най-новото устройство за лечение на ХОББ и астма, което беше представено на срещата, е ново поколение инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“, което спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента. Устройството се презарежда и може да бъде използвано отново чрез многократна употреба с до 6 пълнителя. Останалите предимства за пациента, са по-лесната употреба и лесно сглобяване, както и с наличието на индикатор за дозата, разположен в основата на пълнителя. Прилагането на еднакви дози се постига благодарение на основните конструктивни елементи на инхалатора и се гарантира независимо от страната, на която е обърнато устройството по време на прилагане на дозата.

Иновативното инхалаторно устройство за многократна употреба тип „фина мъгла“ е разработено от фармацевтичната компания Boehringer lngelheim и генерира бавнодвижеща се, дълготрайна „фина мъгла“, която допринася за лесното и ефективно достигане на лекарството до белите дробове на пациента.

Инхалаторът от ново поколение е едновременно успех в разработването на екологично и хигиенично решение без пропеленти. Устройството може да бъде ползвано с до 6 пълнителя и така да бъде намален въглеродният отпечатък, както от производителя, така и от пациентите, които го използват.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве