На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

На поход срещу вятърните мелници Заклинанията срещу бюрокрацията не са реални решения

Още по време на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 26 март се разбра, че ГЕРБ имат нова точка в графата с обещанията. В управленската им платформа имаше приоритет “борба с бюрокрацията”. На 18 март, осем дни преди вота, Бойко Борисов се зарече, че ако отново оглави Министерския съвет, “ще обърне бюрокрацията с хастара нагоре”. С други думи ще попилее мудните чиновници, които късат нервите на хората, редящи се на дълги опашки в държавните и общинските институции.

ГЕРБ спечели, коалира се с Обединените патриоти и настана време за битка срещу скърцащата административна машина.

Онзи ден, в петък, премиерът Бойко Борисов свика работна среща в сградата на МС и обясни откъде ще започне походът. Трябвало да отпаднат документи, които се изискват за рутинни операции. На първо място бе посочено свидетелството за съдимост. Бяха очертани и други мерки, като справяне с опашките в звената на КАТ на територията на страната. Поставен бе и срок, след който да има някакви резултати – точно месец. Последваха няколко часа приказки и обещания. И си тръгнаха по живо по здраво.

Липсата на конкретика по време на срещата навежда на мисълта, че хората зад гишетата изобщо няма да бъдат помръднати. И че всичко може да се окаже поредните добри намерения, облечени в хубави думи, превърнали се в нахъсани изказвания и толкоз. Просто N-та битка на държавата, която ще се води срещу вятърни мелници – грешно насочени усилия за грешно решение на сериозен проблем.

Вместо да се говори за отпадане на документи, нека се разбере защо повече от десетилетие се говори за електронно правителство, което до днес не съществува. За него бяха хвърлени милиарди – всеки идваше на власт с нова идея за електронното управление. За всяко ново хрумване трябваха още и още средства, които се отпускаха, но всичко завършваше с нулев резултат или с някакъв резултат на парче. И така до днес хората, които искат да си извадят някакъв документ, трябва да отидат до учреждението Х, да почакат няколко часа на опашката и накрая да срещнат празния поглед на г-н Чиновника. Той, вместо да им реши проблема, поставя пред човека още няколко препятствия, които го водят към още две-три опашки. Омагьосана администрация, от която няма измъкване – опашка, гише, чиновник.

По време на срещата в МС се чуха мнения, че администрацията няма да пусне кокала толкова лесно. И е така. Да си представим, че изведнъж стане като в нормалните държави и всичко става с няколко натискания на мишката и клавиатурата от вкъщи. Какво ще правят голяма част от онези близо 140 000 души, съставляващи държавната администрация? Няма да изчезнат току-така. Ще им трябва ново работно място, преквалификация, обучение. Никой не споменава как ще се случи това. Защото не може направо от гишето да отидеш като сервитьор на морето, да станеш компютърен специалист и така нататък.

Как една армия от държавни и общински служители ще бъде извадена от системата и къде ще бъде разпределена? Никой не казва.

Реално погледнато мащабът на една такава реформа е огромен, а и тази българска власт започва почти от нула – само с една прясно създадена Държавна агенция “Електронно управление”, което дори не може да се нарече стъпка в правилната посока. Просто е движение нанякъде, в неизвестното и няма да доведе до така желаните от някои политици “видими резултати”.

Липсва цялостната концепция, която не се гради за поставения срок от премиера – 30 дни. През този период просто нищо няма да се случи. Опашките в учрежденията ще останат, а народът ще получи уверението, което е чувал до втръсване – “работим по въпроса”. Работим, за да ви замажем очите до следващият път, когато ще ни трябвате – по избори.

Обещанията от кампания преди вот са едно, а реалните действия съвсем друго. Ако искат да направят още 1000 работни срещи, но докато не бъде представен план за справяне с бюрокрацията, всичко остава на думи. План, който да се следва през идните години, а не всяка нова власт да го променя както сметне за добре или направо да чертае нов. Само така тази превърнала се в синоним на хорската мъка професия “чиновник” ще може да бъде “преборена”.

Засега всичко са обещания и новини от бъдещето за решаване на дълбок проблем в безумно кратки срокове. Така че не слушайте какво ви говорят. Гледайте ги какво правят. Особено тези в Министерския съвет и в парламента.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ами и тая борба ще е като всички други кампанийни „борби“ – полза никаква, ефект нулев …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.