На срещата с бизнеса: Петков обещал по-високи компенсации за скъпия ток

Снимка: Булфото

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред петте представителни бизнес организации у нас да се завишат компенсациите за небитовите потребители на електроенергия.

Добри Митев - председател на БСК, и Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България съобщиха след онлайн срещата с Петков, че е договорена компенсация с таван до 250 лева на мегават час електроенергия още от януари, като средствата ще са от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества.

„Напомням, че компенсацията за октомври и ноември беше в размер на 110 лева, за декември ще бъде 129 лева, а за първото тримесечие на следващата година ще има таван на 250, но е функция на установената цена за месеца. 250 лева таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева, тоест ние се надяваме да не се допрем до този таван“, каза Васил Велев, предаде БНР.

Бизнесът очаква още утре новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството.

Поискано е при възможност новите, по-високи компенсации да се платят и за декември миналата година.

„Договорихме с премиера и при следващи, ако има някакви трусове на пазара, да следим пазара и ако има отново напрежение или ескалация още по-голяма на цените на електрическата енергия, да помислим за друг вид компенсации“, каза председателят на БСК Добри Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика